Diplomáciai lépéseket tervez Ausztrália Julian Assange ügyében - adta értésre az ausztrál miniszterelnök hétfőn Sydneyben.
Anthony Albanese arra a hírre reagált, hogy a brit kormány a múlt héten megegyezett az Egyesült Államokkal a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának kiadatásáról. Kijelentette: olyan kormányt kíván vezetni, amely "diplomáciai eszközök útján, célratörően lép kapcsolatba partnereivel".
Julian Assange 2010-ben több mint félmillió bizalmas diplomáciai iratot és üzenetváltást tett közzé internetes oldalán, köztük az amerikai hadsereg afganisztáni és iraki szerepvállalásáról. Az amerikai hatóságok azóta is körözik, és ha kiadják Washingtonnak, mintegy 175 évnyi börtönbüntetés várhat rá.
Az ausztrál állampolgárságú férfi 2012-től hét éven át Ecuador londoni nagykövetségén élt politikai menekültként, majd Ecuador kiadta Nagy-Britanniának, ahol 3 éve raboskodik egy London melletti börtönben. A most 50 éves Assange máris fellebbezett a bírósági döntés ellen. Felesége megkönnyebbülését fejezte ki, hangoztatva, hogy az ausztrál kormány lépéseket kíván tenni férje érdekében.
(MTI)