Irán és Szaúd-Arábia is szóba került Joe Biden amerikai elnök és Jaír Lapid izraeli miniszterelnök csütörtöki, jeruzsálemi egyeztetésén, mely után Lapid leszögezte: Izrael és az Egyesült Államok nem tűri, hogy a síita állam atomfegyverre tegyen szert.
Zoom
Fotó: Mandel Ngan / AFP
A miniszterelnök újságíróknak azt mondta, meg fogják akadályozni az iráni nukleáris törekvéseket, amelyek szerinte nem csupán Izraelre, hanem az egész világra veszélyt jelentenek.
A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésről a felek közleményt is kiadtak, amelyben leszögezik, hogy Washington továbbra is elkötelezett az izraeli katonai fölény fenntartása mellett.
A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál tájékoztatása szerint Lapid hangsúlyozta Bidennek, hogy Iránt szerinte csak "komolyan vehető katonai fenyegetés" tántorítaná el a nukleáris fejlesztésektől.
Biden az izraeli Tizenkettes tévécsatornának szerdán, nem sokkal indulása előtt adott interjújában azt mondta, kész "a végső megoldásra is" Iránnal szemben, amennyiben a síita állam nem hajlandó felhagyni nukleáris programjával.
"Irán már tanújelét adta korábban, hogy ha szorongatják, le tud állni, és meg tud változni" - fogalmazott a Kan rádiónak adott interjújában ezzel kapcsolatban Amir Esel, az izraeli védelmi minisztérium igazgatója.
Biden szerdán érkezett Izraelbe, pénteken pedig Szaúd-Arábiában folytat egyeztetéseket. Az elnök a Tizenkettes csatornának azt mondta, négynapos közel-keleti körútja - köztük rijádi látogatása - fő célja "a közel-keleti régió stabilitásáról szól, amely az Egyesült Államok érdeke". (Lásd Irak, Afganisztán, Líbia stb... - a szerk.)
"Amerika nem hagyhatja el a Közel-Keletet, hogy aztán az így keletkezett vákuumot Kína és Oroszország töltse be" - fogalmazott Biden. Az elnök egyúttal leszögezte: nem ért egyet azon demokrata párti politikusokkal, akik Izraelt apartheid államnak minősítik. "Izrael demokrácia; szövetségesünk és barátunk" - fogalmazott Biden.
A The Times of Israel közlése szerint Biden arra kérte az izraeli kormányt, ne létesítsen új zsidó telepeket.
Megbeszélésük után nem sokkal Biden és Lapid - Narendra Modi indiai miniszterelnökkel és Mohamed bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével - részt vett a négy ország alkotta I2U2 országcsoport virtuális fórumán. A vezetők ezt követően közös közleményben arról tájékoztattak, hogy országaik közös befektetésekkel és a víz- és energiagazdálkodás terén létrehozott vállalkozásokkal igyekeznek választ adni "a világ jelenlegi legnagyobb kihívásaira", valamint együttműködnek az űrkutatás, az egészségügyi fejlesztések és az élelmiszerbiztonság terén is.
Leszögezték, hogy támogatják Izrael integrációját a közel-keleti térségbe, és üdvözölték a régió országait összehozó kezdeményezéseket, például a biztonságpolitikának szentelt, hatoldalú közel-keleti külügyminiszteri találkozót, a "Negev-csúcsot".
A tavaly októberben létrehozott I2U2-t egyes médiumok máris "új négyesfogatként" emlegetik, utalva az indiai-csendes-óceáni demokráciák - India, Japán és Ausztrália - és az Egyesült Államok informális blokkjára, amelyet Kína regionális befolyása ellen hoztak létre.
Irán kemény válasszal fenyegette Washingtont és szövetségeseit
Kemény válasszal fenyegette meg Ebrahím Raíszi iráni elnök csütörtökön az Amerikai Egyesült Államokat és közel-keleti szövetségeseit arra az esetre, ha megpróbálják destabilizálni a térséget.
"A hatalmas iráni nemzet nem fogad el semmiféle bizonytalanságot vagy válságot a régióban, Washingtonnak és szövetségeseinek pedig tudniuk kell, bármilyen hibájukra kemény és sajnálatos válaszra számíthatnak az iszlám köztársaságtól" - figyelmeztetett Raíszi a nyugat-iráni Kermánsáh tartományban tartott beszédében.
(MTI nyomán)