A török külügyminiszter csütörtökön tagadta, hogy a török légierő állna az előző napi észak-iraki, nyolc civil halottal járó rakétatámadás mögött, amelyért az iraki kormány Ankarát tette felelőssé.
Mevlüt Cavusoglu a TRT Haber török állami hírtelevíziónak leszögezte: a Dahúk kormányzóságból jelentett rakétázást "terroristák" követték el, és hangsúlyozta: a török fegyveres erők iraki területen végrehajtott műveletei kizárólag a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen irányulnak.
Figyelmeztette egyúttal Bagdadot, hogy a valódi elkövetők igyekeznek Ankarára hárítani a felelősséget, s intette az iraki kormányt, "ne essen a terroristák csapdájába".
Szerdán legalább nyolc rakéta csapódott be a félautonóm, kurdok lakta Zakho körzetben lévő Barak üdülőövezetben, a támadásnak 23 sebesültje is van.
Az akció után az iraki nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülést tartott, és úgy döntött, hogy behívatja Törökország nagykövetét, magyarázatot követelve. Hazahívták az Ankarában állomásozó iraki megbízottat is, Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök pedig a Twitteren a török hadsereget tette felelőssé az akcióért.
Az ügyben megszólalt Ned Price amerikai külügyi szóvivő is, aki sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a civilek halálát, és kijelentette, hogy minden államnak kötelessége betartani a nemzetközi jogot, amely a civilek védelmére is felszólít.
(MTI)