Oroszország vezető diplomatája szerint Moszkva legfőbb célja Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök kormányának megbuktatása. Korábban tagadták, hogy ez lenne a tervük.
Zoom
Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyzése egy új megállapodás keretében – amelyet a hétvégi, Odesszát érő orosz csapás próbára tett –, Ukrajna azon erőfeszítései közepette hangzott el, hogy a fekete-tengeri kikötőkből újraindítsa a gabonaexportot, ami segítene enyhíteni a globális élelmiszerhiányt – írja a Sky News.
Az Arab Liga kairói csúcstalálkozóján vasárnap a küldöttek előtt Lavrov azt mondta, hogy Moszkva eltökélt szándéka, hogy segítsen az ukránoknak „megszabadulni ennek a teljesen elfogadhatatlan rendszernek a terheitől”. Lavrov azzal vádolta Kijevet és nyugati szövetségeseit, hogy propagandát folytatnak, amelynek célja, hogy „Ukrajna Oroszország örök ellenségévé váljon”.
Mihail Podoljak ukrán elnöki tanácsadó az elhangzottakra reagálva csak annyit mondott: az orosz külügyminiszter napszúrást kaphatott, vagy skizofrén.
(Sky News - Index nyomán)
Frissítés: "mindenképpen segíteni fognak" nekik
Ugyanaz a hír MTI-s tudósításban, más szavakkal:
Oroszország segíteni fog az ukrán népnek megszabadulni a nép- és történelemellenes kijevi vezetéstől - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Hétfői hírügynökségi jelentések szerint az orosz tárcavezető erről vasárnap este beszélt Kairóban, az Arab Liga ülésén.
"Sajnáljuk az ukrán népet, mert jobbat érdemel. Sajnáljuk az ukrán történelmet, mert a szemünk láttára omlik össze, sajnáljuk azokat, akik bedőltek a kijevi rezsim és támogatói propagandájának, amely arra irányul, hogy Oroszországot Ukrajna örök ellenségévé tegye" - mondta Lavrov.
"Az orosz és az ukrán nép továbbra is együtt fog élni. Mindenképpen segíteni fogunk az ukrán népnek megszabadulni a teljesen nép- és történelemellenes (kijevi) rezsimtől" - emelte ki az orosz diplomácia vezetője.