Ukrajna győzelme nemcsak területeinek felszabadítását jelenti, hanem olyan feltételek megteremtését is, az ukrán fegyveres erők olyan szintű megerősítését, hogy Oroszországnak soha többé ne legyen lehetősége megtámadni Ukrajnát - jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka abban a hétfői telefonbeszélgetésében, amelyet Christopher Cavoli amerikai tábornokkal, az Egyesült Államok Európában állomásozó egységeinek, illetve a NATO európai egységeinek parancsnokával folytatott.
Zaluzsnij tájékoztatása szerint megvitatták a nemzetközi katonai szállítmányok Ukrajnába juttatásának kérdéseit, és beszéltek az ukrán katonáknak a partnerországok területén történő kiképzéséről. Az ukrán főparancsnok értékelte amerikai kollégájának az orosz-ukrán háború frontján kialakult hadműveleti helyzetet és ismertette a tervezett lépéseket.
"Köszönöm Cavoli tábornoknak a helyzet mély megértését és a győzelmünket közelebb hozó jelentős erőfeszítéseit" - idézett az Ukrajinszka Pravda hírportál Zaluzsnijnak a közösségi oldalain nyilvánosságra hozott közleményéből.
Az ukrán vezérkar hétfő esti helyzetjelentésében azt írta: értesülései szerint Donyeck megyében a közelmúltban mozgósított orosz katonák gyakran megtagadják a támadásra adott parancsot. Emiatt gyakorlóterekre küldik őket, ahol további kéthetes kiképzést kapnak, majd támadóalakulatokat hoznak létre belőlük a stratégiai fontosságú Avgyijivka település elleni hadműveletekre. Az orosz megszállás alatti Luhanszk városban pedig a nagyszámú sebesült katonát a helyi szülészeti kórházban látják el. Emellett a 3-as számú gyermekkórház egyes helyiségeit is katonai kórházzá alakították át - írta jelentésében a kijevi katonai vezetés.
A vezérkar legfrissebb hétfői összesítése alapján az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mostanra hozzávetőleg meghaladta a 138 ezret. Vasárnap mintegy 560 orosz katona halt meg az ukrajnai harcokban - tették hozzá.
A Herszon megyei kormányzói hivatal közben arról adott hírt, hogy az orosz erők hétfőn tüzérséggel lőtték a megyeszékhelyt, Herszont, aminek következtében az egyik vállalkozás gyártóbázisa megsemmisült, egy munkás pedig életét vesztette.
Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő hétfőn reagált Silvio Berlusconinak, a Hajrá Olaszország (FI) párt - az olasz kormánykoalíció egyik tagja - elnökének kijelentésére, miszerint Volodimir Zelenszkij elnök felelős a háborúért. A szóvivő szerint az orosz propaganda terjesztésével Olaszország exminiszterelnöke arra buzdítja Oroszországot, hogy folytassa Ukrajna elleni bűncselekményeit. "Berlusconi értelmetlen vádjai az ukrán elnök ellen Putyin orosz diktátor iránti hűségét próbálják demonstrálni" - írta közleményében Nyikolenko.
(MTI)