"A romák nem csak hozzájárulnak Európához, hanem szerves részét képezik a kontinens értelmének és társadalmának" - jelentette ki a strassburgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára csütörtökön, a cigányok április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából.
Zoom
Marija Pejcinovic Buric közleményében hangsúlyozta: az Európa Tanács határozottan küzd a cigányellenesség és a "romákkal" szembeni diszkrimináció ellen, ugyanis "az iskoláktól a munkahelyekig számos roma szembesül hátrányos megkülönböztetéssel, társadalmi korlátokkal és előítélettel, amelyek akadályozzák jogaik gyakorlását, valamint hatékony részvételüket a közéletben és a politikában".
Ha nem veszik figyelembe ezeket a tényezőket, a "romák csoportjai még nagyobb veszélynek vannak kitéve" - figyelmeztetett. Az Európa Tanács főtitkára továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az oktatási intézmények "a cigányellenesség melegágyai lehetnek a szegregáció miatt".
"A roma történelem, a kultúra és az identitás beleivódott az európai társadalom szövetébe. El kell fogadnunk a sokféleséget, hogy mindenkit méltósággal tudjunk ünnepeli. Erre valók az emberi jogok" - tette hozzá Marija Pejcinovic Buric.
Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményében arra szólította fel a kormányokat, biztosítsák, hogy "a romák történelme soha ne merüljön feledésbe, valamint értékeljék és tanítsák a társadalom egészének".
Zoom
"A történelemtanítás az egyik legfontosabb eszköz az előítéletek megszüntetéséhez. A romákkal szembeni megkülönböztetés megelőzését és leküzdését szolgálja történelmük elismerése és megértése" - fogalmazott.
"A romák történelmének ismerete segítheti a politikai döntéshozókat és a társadalom egészét abban, hogy jobban kezeljék a romák jogainak teljes körű gyakorlása útjában álló akadályokat" - mondta.
"Ma és minden nap ünnepeljük a romákat és hozzájárulásukat sokszínű európai történelmünkhöz, társadalmainkhoz és kultúráinkhoz. Újítsuk meg elkötelezettségünket a cigányellenesség felszámolása iránt, többek között múltjuk és kultúrájuk megismerésével!" - tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.
(MTI nyomán)