Több millió szavazó adhatja le voksát a vasárnapi ecuadori népszavazáson, amely a szervezett bűnözés elleni keményebb fellépésről, köztük a hadsereg esetleges bevetéséről kérdezi a lakosság véleményét.
A lakosság számára feltett tizenegy kérdés többsége a biztonsági intézkedések szigorítására irányul, de a javaslatok között szerepel a hadsereg bevetése, a bűnözők kiadatása előtti akadályok elhárítása és az elítélt kábítószerkereskedők börtönbüntetésének meghosszabbítása is.
A dél-amerikai kontinens egykoron békés országának számító Ecuadort több éve tartó erőszakhullám sújtja, amely főként a szomszédos Kolumbiából, a világ legnagyobb kokaintermelőjétől szivárgott át az országba. A múlt évben megnőtt a gyilkosságok aránya, 100 ezer lakosra számítva 43 embert gyilkoltak meg, ami az egyik legmagasabb érték a régióban.
Daniel Noboa ecuadori elnök erős támogatottságot élvez a szavazók körében a bűnbandák elleni fellépése miatt, amelynek szigorítása egy év eleji támadás után egyre sürgetőbbé vált: 2023 januárjában álarcos fegyveresek élő adás közben támadtak egy ecuadori televíziós csatorna munkatársaira, és vették át az irányítást a csatorna fölött, továbbá a lakosságot is terrorizálták.
Az erőszakos támadást követően a 36 éves ecuadori elnök az országban kialakult helyzetet "belső fegyveres konfliktusnak" nevezve felhatalmazást szerzett a hadsereg bevetésére a terroristának minősített mintegy 20 bűnbanda ellen.
A referendum az említett jogkörök kiterjesztését és a biztosabb jogi alapok megteremtését is szolgálja, emellett tovább növelheti Noboa népszerűségét és új lendületet adhat jövő évi újraválasztásához.
Az elnöki ciklusának utolsó másfél évét töltő Noboa egy rövid és véres választási kampány során vette át a hatalmat Ecuadorban a korrupciós botrányba belebukott Guillermo Lasso távozása után.
A referendum előtti napokban két politikust is lelőttek Ecuadorban: pénteken két motorkerékpáros támadó lelőtte Portovelo bányaváros polgármesterét, Jorge Maldonadót. A vérontás a súlyos aszály miatt kiüresedett tárazók és egy országos energiaösszeomlás közepette történt. Az ecuadori elnök rendkívüli állapotot rendelt el a terroristák visszaszorítására és az energiaellátás visszaállítására.
Maldonado egy hónap alatt a harmadik meggyilkolt polgármester, az utóbbi év alatt pedig az ötödik. Két nappal Maldonado meggyilkolása előtt Camilo Ponce Enriquez polgármesterét, Jose Sanchezt is lelőtték, márciusban pedig Brigitte Garciát, a tengerparti San Vicente 27 éves polgármesterét és kommunikációs igazgatóját találták meg holtan egy autóban, lőtt sebekkel.
Az ecuadori önkormányzatok szövetsége (AME) szerint a gyilkosságok "súlyos biztonsági válságot" jeleztek, emiatt "azonnali és határozott fellépést" követelt közleményében az ország több mint 200 polgármestere biztonságának garantálására.
(MTI)