Benyújtotta lemondását hétfőn Aharon Haliva, az izraeli katonai hírszerzés vezetője, mert nem tudta megakadályozni a Hamász támadását 2023. október 7-én. /Bővített hír./
Zoom
Fotó: IDF
Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a vezérkari főnök elfogadta Haliva lemondását, és megköszönte neki a szolgálatát. A katonai hírszerzés távozó vezetője már nem sokkal a támadást követően közölte, hogy úgy érzi, őt terheli a felelősség, amiért az megtörténhetett.
"Nem teljesítettük küldetésünket. Örökké magammal hordom a fájdalmat" - írta a vezérkari főnöknek küldött levelében a katonai hírszerzés vezetője, aki már másfél héttel a háború kitörése után felelősséget vállalt a történtekért.
A katonatiszt bejelentette, hogy "miután jelenleg gyakorlatilag már véget ért a gázai háború", úgy döntött, beváltja korábbi ígéretét, és lemond.
Haliva levelében állami vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a személyes felelősség meghatározására, amiért a Hamász támadása meglepetésként érte a katonai és a politikai vezetést. "Izrael Állam, Izrael népe és a jövő nemzedékek érdekében meggyőződésem, hogy állami vizsgálóbizottság felállítása a helyes lépés, amely képes kivizsgálni és alaposan, elmélyülten, átfogóan és pontosan feltárni mindazokat a tényezőket és körülményeket, amelyek a súlyos eseményekhez vezettek" - közölte Haliva.
Az izraeli hadsereg (IDF) tájékoztatása szerint Haliva egyeztetett a vezérkari főnökkel és a védelmi miniszterrel szolgálatának befejezéséről és visszavonulásáról.
Október 7. óta kiderült, hogy a katonai hírszerzés nem volt tisztában a Gázai övezetben történő eseményekkel, nem tudta megfelelően értelmezni a közelgő támadásra utaló jeleket, s még az azt megelőző napokban is félreértelmezte a Hamász és az Iszlám Dzsihád kiképző műveleteit.
Helyzetértékeléseikben azt ismételgették, hogy Izrael elrettentette a Hamászt, és nem értelmezték helyesen a palesztin harcosok szervezkedésének jeleit még a Gázai övezet környéke elleni támadás előtti órákban sem.
Haliva Eilatban nyaralt családjával és gyermekeivel, és nem vett részt a támadás előtti sorsdöntő éjszakán a legmagasabb katonai vezetés konzultációján, miután jelzéseket észleltek arról, hogy valami történik a gázai határon. Hajnali 3-kor asszisztense felhívta, hogy tájékoztassa a déli parancsnokság titkosszolgálati tisztjének információjáról, miszerint a Hamász háborúra készülhet, noha "megnyugtató jelek" is voltak.
Aznap hajnalban a hadsereg vezérkaránál megbeszélést tartottak, de a döntést másnap reggelre halasztották. A Hamász meglepetésszerű támadása helyi idő szerint reggel fél 7-kor kezdődött.
(MTI nyomán)