Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap - jelentette a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn. A bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en.
Zoom
Fotó: AP
Hírügynökségek iráni hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy a helikopter - egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú légijármű - teljesen kiégett a balesetben. A roncsokról az IRNA iráni állami hírügynökség is közzétett gépeket.
Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.
Zoom
Fotó: Azin Haghighi / AP
Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.
A baleset az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt. Az IRNA úgy tudja, hogy a gépen utazott az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője.
A keményvonalas politikát folytató, konzervatív Raiszi 2021 augusztusában lépett hivatalba. A következő elnökválasztásra 2025-ben került volna sor, a kialakult helyzet miatt azonban elképzelhető, hogy már idén júliusban megrendezik - közölte a Reuters hírügynökség.
Frissítés: újabb rendkívüli ülést tartott az iráni kabinet
Huszonnégy órán belül a második rendkívüli ülését tartotta az iráni kabinet hétfőn, miután Ebrahim Raiszi államfő helikopterbalesetben életét vesztette.
Az ülést - akárcsak az első, a baleset hírére vasárnap este összehívott megbeszélést - Mohszen Mokber első alelnök vezette, aki az iráni törvények értelmében - az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah jóváhagyása után - Raiszit követi hivatalában.
A jóváhagyást követő 50 napban az országban elnökválasztást kell tartani.
Mindeközben Pírhoszein Kulivand, az iráni Vörös Félhold vezetője bejelentette, hogy a zuhanást senki sem élte túl, a holttesteket a környéken lévő Tabríz városába szállítják, a keresőalakulatokat pedig visszahívják.
"Raiszi halála a legkisebb zavart sem fogja okozni a vezetésben" - szögezte le a kabinet hétfőn.
Hétfő reggel a török hatóságok nyilvánosságra hozták azt a drónfelvételt, mely, vélhetően a szerencsétlenség helyszínén tűz látható. A koordináták szerint a felvétel mintegy 20 kilométerre az azeri-iráni határtól délre készült.
Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Kyle Bailey légiközlekedést elemző biztonsági szakértőre hivatkozva azt közölte, a bajba jutott helikopter nem adott le vészjelzést, ez pedig az irányításban fellépő hibára mutathat.
Zoom
A lezuhant helikopter roncsa (fotó: Iráni Vörös Félhold / Anadolu / AFP)
A halálhír nyomán Pakisztánban Sehbaz Sarif miniszterelnök egynapos nemzeti gyászt rendelt el, a libanoni kormány pedig bejelentette, hogy háromnapos nemzeti gyászt tart. Részvétét fejezte ki Mohammed asz-Szudáni iraki és Narendra Modi indiai miniszterelnök, továbbá Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek, Bassár el-Aszad, Szíria, illetve Nicolás Maduro, Venezuela elnöke, továbbá Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki "Oroszország igaz barátjának" nevezte az elhunytat. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel részvétét fejezte ki az áldozatok családja felé. A Hamász, a jemeni húszi lázadók, valamint a Hezbollah együttérzésüket fejezték ki az iráni nép felé, és támogatásukról biztosították Teheránt.
Mohamad Mokbert nevezték ki ideiglenes elnökké
Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök ideiglenes elnöki kinevezését, és ötnapos országos gyászt rendelt el a helikopterszerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi államfő halála miatt.
Az IRNA iráni állami hírügynökség továbbá azt jelentette, hogy a szerencsétlenségben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter hivatalát addigi helyettese, Ali Bakeri-Káni veszi át.
(MTI nyomán)