A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egykori lázadószervezet szakadár csoportja, a Segunda Marquetalia egyoldalú tűzszünetbe és a foglyok szabadon bocsátásába egyezett bele a kormánnyal folytatott tárgyalásokat követően - áll a felek szombati közös nyilatkozatában.
Ez már a harmadik tárgyalás volt, amit a venezuelai fővárosban, Caracasban tartottak. A megbeszélések Gustavo Petro kolumbiai elnök vezetése alatt kezdődtek, aki számos akadályba ütközött az ország biztonsági erői, a gerillák, a jobboldali félkatonai erők és a drogbandák között hat évtizede tartó konfliktus lezárására tett erőfeszítései során.
A tárgyalásokon részt vevő küldöttségek megállapodtak "a második Marquetalia-EB (Ejercito Bolivariano, vagyis a bolivári hadsereg) egyoldalú tűzszünetéről", valamint arról, hogy kötelezettséget vállalnak "az általuk fogva tartott emberek kiszolgáltatására" - derült ki Armando Novoa kormányzati főtárgyaló és Walter Mendoza, a lázadók képviselője által aláírt dokumentumból.
Korábban, június elején Novoa reményét fejezte ki, még azt megelőzően sikerül békemegállapodást kötni a lázadószervezettel, hogy Gustavo Petro elnöknek valamivel több mint két év múlva lejár a megbízatása. A tisztviselő hangoztatta: "nem kezdhetjük a nulláról (a tárgyalásokat), mert az történelmi hiba volna".
A kormány és a Segunda Marquetalia februárban jelentette be a párbeszéd megkezdését. A Seconda Marquetaliának a katonai hírszerzés becslései szerint több mint 1600 harcosa van. Ez a FARC második legnagyobb disszidens csoportja a Központi Hadsereg az Estado Mayor Central (EMC) néven ismert csoport után.
(MTI)