Meghalt a kórházban kedden az ismert kazah ellenzéki, Ajdosz Szadikov, aki ellen két hete merényletet követtek el az ukrán főváros, Kijev központjában - közölte felesége.
Ajdosz Szadikov népszerű blogger, akinek több millió követője volt a YouTube közösségi oldalon, "ma kijevi idő szerint három órakor elhunyt" - írta Natalja Szadikova a Facebookon. Az üzenet szerint "szeretett férjem, három gyermekünk apja, a kazah nép nagy fia, Ajdosz az életét adta Kazahsztánért". Hozzátette: "tizenhárom napon át küzdött az életéért, de a csoda nem történt meg".
Szadikovot június 18-án fejbe lőtték, súlyosan megsebesült, nem messze az ukrán fővárosban lévő otthonától, ahol 2014 óta élt.
A merénylet idején Szadikov egy utcán parkoló járműben tartózkodott feleségével, a nő nem sérült meg a támadásban. A férfi súlyos állapotban került kórházba.
A feleség Kaszim-Dzsomart Tokajev kazah elnököt vádolta meg azzal, hogy ő áll a támadás mögött.
Az ukrán főügyészség nemzetközi körözést adott ki két kazah állampolgár, köztük egy volt rendőr ellen gyilkossági kísérlet gyanúja miatt.
Az ügyészség szerint a gyanúsítottak június 2-án érkeztek Ukrajnába Lengyelországból, és a merényletkísérlet végrehajtása után azonnal elhagyták az országot, átlépve a moldovai határt.
A gyanúsítottak egyike később feladta magát a saját hazájában, s bár a kazah elnöki hivatal azt bizonygatta, hogy Kazahsztán kész együttműködni Ukrajnával a bűncselekmény kivizsgálásában, az őrizetbe vett gyanúsítottat nem adták ki Kijevnek. A másik merénylő szökésben van.
A házaspár 2014-ben költözött Kijevbe Kazahsztánból. Szadikovot állítása szerint hazájában politikai okokból büntetőeljárás alá vonták.
Ukrajnában mindketten menekültstátuszt kaptak, és saját Youtube-csatornát működtettek, amelyen bírálták a kazah hatóságokat, az oligarchákat, és támogatták a 2022-es kazahsztáni tiltakozásokat. 2023 őszén Ajdosz és Natalja Szadikov ellen körözést adtak ki a kazah hatóságok "gyűlöletkeltés" címén.
(MTI)