Kirgizisztánban semlegesítettek egy csoportot, amely erőszakos hatalomátvételt tervezett az országban - közölte pénteken a közép-ázsiai ország nemzetbiztonsági bizottságának sajtóközpontja.
A tájékoztatás szerint a helyi szakszolgálatok "elfojtották egy destruktív csoport illegális tevékenységét, amely erőszakos hatalomátvételre és az ország társadalmi-politikai helyzetének destabilizálására irányuló terveket szőtt, polgárok halálával járó tömeges zavargások szervezésére".
A nyomozás részeként öt embert vettek őrizetbe vette. Nevüket a nyomozás érdekében egyelőre nem közölték. A beszámoló szerint "megállapítást nyert, hogy ez a csoport a bűnözés ideológiáját támogató, fanatikusan vallásos ideológiát valló személyekből alakult".
A házkutatások során házilagos robbanószerkezetek alkatrészeit, lőfegyvereket, lőszereket, adó-vevő készülékeket, golyóálló mellényeket, rendvédelmi egyenruhákat, drónokat, szélsőséges irodalmat, valamint egyéb tiltott tárgyakat találtak és foglaltak le a gyanúsítottaktól.
A szakszolgálatok jelenleg további vizsgálati és operatív intézkedéseket hajtanak végre. Azt írták, hogy részletesebb tájékoztatást később ad nemzetbiztonsági bizottság.
(MTI nyomán)