Panama, az amerikai kormánnyal kötött megállapodás értelmében folytatta az illegális bevándorlók kitoloncolását: az újabb, ezúttal 30 ecuadori állampolgárt szállító repülőgép csütörtök este indult útnak az ecuadori Mantába - közölték a panamai bevándorlásügyi hatóságok.
A jelentés szerint a migránsokat azért toloncolták ki, mert megkerültek egy ellenőrző pontot a Darién dzsungelen át az Egyesült Államok felé vezető migránsútvonalon.
Az első, Washington által finanszírozott járat 29 kolumbiai állampolgárral a fedélzetén augusztus 20-án indult útnak Panamavárosból. A migránsokat kéz- és lábbilincsekkel kísérték fel a gépre, a panamai kormány szerint többen közülük Kolumbiában bűncselekményeket követtek el.
A panamai kitoloncolási járatok finanszírozására az amerikai kormány hatmillió dollárt (kétmilliárd forint) ígért.
Az idén eddig, az Egyesült Államokba tartva, 230 ezer migráns haladt át a Panama Kolumbiával közös határánál fekvő Darién dzsungelen, amely a világ egyik legveszélyesebb migrációs útvonalának számít. A térség részben hegy-, részben lápvidék, és számos bűnszervezet tevékenykedik ott.
Jose Mulino panamai elnök a napokban jelentette be, hogy szeptemberben indiai migránsok, egyelőre meg nem határozott időpontban pedig kínai állampolgárok számára indítanak visszatérő járatokat.
Latin-Amerika országaiból minden évben illegális migránsok ezrei indulnak útnak, hogy elérjék az Egyesült Államokat, és elmeneküljenek a bűnbandák erőszakossága és a szegénység elől. Az emberek többsége a súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő Venezuelából indul útnak, ám az ottani feszült belpolitikai helyzetre tekintettel jelenleg oda nem tudnak visszatoloncolni embereket.
(MTI)