Tömeges választási csalást szerveznek Kreml-barát erők az október 20-i moldovai elnökválasztásra azzal a céllal, hogy kisiklassák Chisinau törekvését szorosabb kapcsolatok kialakítására az Európai Unióval - közölte a moldovai országos rendőrfőnök csütörtökön.
Viorel Cernautanu szerint egy Oroszország által irányított hálózat több mint 130 ezer moldovai állampolgárt vesztegetett meg, hogy az elnökválasztáson oroszbarát jelöltekre, és az egyidejűleg tartott népszavazáson az ország Európai Unióhoz való csatlakozása ellen szavazzanak.
Cernautanu "példátlan, közvetlen támadásnak" nevezte a beavatkozást a moldovai választásokba.
A rendőrfőnök sajtóértekezletén elmondta, hogy csak szeptemberben mintegy 15 millió dollárt (5,5 milliárd forintot) utaltak át az orosz Promszvjazbanknál nyitott számlákra.
Ilan Shor emigrációban élő oroszpárti zsidó üzletember, akit tavaly távollétében elítéltek egymilliárd dollár moldovai bankokból történt eltulajdonításában játszott szerepe miatt, szeptemberben mindenkinek pénzt ajánlott, aki a népszavazáson az európai integráció ellen szavaz.
A második mandátumáért versenybe szálló, hivatalban lévő moldovai államfő, Maia Sandu az október 20-i választást Európa-párti politikája próbájának tekinti. Az elnökválasztáson rekordszámú, 11 jelölt indul.
(MTI nyomán)