A szélsőjobboldal elleni keményebb fellépésre szólították fel a kormányt a norvégiai kettős merénylet nyomán a német ellenzéki pártok. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek pártja kedden egyaránt azt hangoztatta, hogy nem elegendők a szélsőjobboldal megfigyelésére eddig alkalmazott módszerek. Mindkét párt annak a nézetnek adott hangot, hogy a rendőri intézkedések szigorítására van szükség.
Az oslói hatóságok a kettős merénylet elkövetőjét szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező, "keresztény fundamentalistaként" írták le (azt valamiért nem zavarja őket, hogy a "szélsőjobboldali keresztény" egy zsidóimádó cionista). A berlini illetékesek azonnali vizsgálatot indítottak a 32 éves Anders Behring Breivik németországi kapcsolatainak felderítésére, ezzel összefüggésben azonban egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra. Értesülések szerint egyelőre nincs bizonyíték a közvetlen kapcsolatra.
Ennek ellenére az országban felerősödtek a hazafias Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását célzó követelések. Keddi sajtóértesülés szerint a szociáldemokrata párt vezetősége felszólította a konzervatív belügyminisztert, valamint a tartományok belügyminisztereit, hogy vizsgálják felül az NPD betiltásának elutasításával kapcsolatos korábbi álláspontjukat. A német tartományok illetékes miniszterei a közelmúltban tartott tanácskozásukon úgy foglaltak állást, hogy nem adottak a betiltáshoz szükséges feltételek.
A szociáldemokraták és a Zöldek most ismét előálltak korábbi követelésükkel, de azt a belügyminisztérium illetékesei ezúttal is elutasították. Emlékeztettek arra, hogy az alkotmánybíróság korábban már több hasonló kezdeményezést elutasított, és úgy vélekedtek, hogy egy újabb kezdeményezés sem járna nagyobb sikerrel. Az elől azonban nem zárkóztak el, hogy az eddiginél erőteljesebben ellenőrizzék a német szélsőjobboldal internetkapcsolatait.
Német szakértők úgy vélekedtek, hogy a norvégiai merényletek Németországban, de más európai országokban is általánosságban gyengíteni fogják a "jobboldali populista, illetve szélsőjobboldali pártok" elmúlt időszakban felerősödött támogatottságát. Utaltak ugyanakkor arra: helytelen az a következtetés, hogy a vérengzés mögött egy norvég szélsőjobboldali csoport állna. Anders Behring Breivik - hangoztatták - "magányos örültként" követte el szörnyű tettét.
Nálunk is próbálkoznak
Nálunk Bettelheim-Betlen próbálta összefüggésbe hozni Budaházyt és a Jobbikot a tömeggyilkossal Morvai Krisztina mai tévészereplése során, a videó itt tekinthető meg.
(MTI nyomán)