A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a francia polgárok közel egyharmada egyetért a radikális Nemzeti Front eszméivel. A párt vezetője, Marine Le Pen, a hivatalban lévő államfő egyik legkomolyabb kihívója lesz az áprilisi elnökválasztásokon.

Marine Le Pen
A közvélemény-kutatások adatai alapján egyértelmű: a Nemzeti Front támogatottsága folyamatosan növekszik. A párt vezére és elnökjelöltje, Marine Le Pen tisztában van azzal, hogy győzelemre csakis akkor van esélye, ha sikerül elnyernie a cionista zsidóság támogatását. Édesapja időnként elmondta az igazságot a cionistáknak a világban játszott szerepéről, a globális tőke rombolásáról, és a második világháború bizonyos eseményeiről is véleményt formált. Lánya azonban rendkívül óvatos, és kizárólag a muzulmánokat szidja, a cionistákról és Izraelről azonban inkább csak szép szavakat mond.
Mindamellett Marine Le Pen gyakran kritizálja az Európai Uniót, a szabad kereskedelmet, és a bevándorlás korlátozásáért, valamint a bűnözés kemény kézzel történő megfékezéséért száll síkra. A média agymosása következtében persze kevés francia érti meg, hogy a Nemzeti Front vezérének nézetei ellentmondásosak, ugyanis nem lehet egy füst alatt szidalmazni az Európai Uniót, a bevándorlókat, ugyanakkor támogatni a cionizmust. Hiszen az EU cionista irányítás alatt áll, továbbá egy időben a zsidók a bevándorlást is erőteljesen támogatták. De ha valaki ezeket az egyébként nem túl bonyolult összefüggéseket mégis átlátja, kire szavazzon? Egyetlen francia párt sem meri elmondani ugyanis a teljes igazságot hazájuk és Európa valóságos helyzetét illetően.
A felmérések szerint 1991 óta a Nemzeti Párt még soha nem volt olyan népszerű, mint most: a TNS Sofres közvélemény-kutató cég adatai szerint jelenleg a polgárok 31%-a azonosul a francia radikális jobboldali párt elképzeléseivel. “A Nemzeti Front immár elfogadhatóvá vált a szélesebb közvélemény körében. Régebben a többség elutasítóan viszonyult a mozgalomhoz, de változás következett be” – jelentette ki Edouard Lecerf, a közvélemény-kutató cég elnöke a Le Monde-nak nyilatkozva.
A párt vezére, Marine Le Pen népszerűsége is folyamatosan növekszik. Őt most lényegesen többen támogatják, mint édesapját, aki, mint emlékezetes, a 2002-es elnökválasztáson – némi meglepetésre, és a francia elit ijedelmére - bejutott a második fordulóba. Miután azonban a centrum, sőt a baloldal egy része is felsorakozott a magát jobbközépnek nevező Jacques Chirac mögött, a radikális jobboldali áttörés akkor sajnos elmaradt.
Több közvélemény-kutató cég azonban mégis arra számít, hogy az április 22-i választáson Nicolas Sarkozy elnök legveszedelmesebb kihívója nem Marine Le Pen, hanem szocialista ellenlábasa, Francois Holland lesz. Az OpinionWay minapi felmérése szerint jelenleg Hollande-ra a szavazók 27%-a voksolna, Sarkozy népszerűségi rátája 25 %-os, Le Pen pedig a polgárok 17%-ának bizalmát bírja. Ugyanakkor több elemző is arra hívja fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Front támogatottságát egyrészt sokan alábecsülik, másrészt pedig a radikális jobboldali párt jelöltjének van a legtöbb esélye bázisának bővítésére – elsősorban a fiatalok és a középosztály körében.
„Soha nem volt még a Nemzeti Front jelentette veszély olyan jelentős, mint most” – fogalmazta meg bizonyos hagyományos baloldali (és európai pénzügyi) körök véleményét egy Eric Decouty nevű újságíró a Liberation című napilapban. Valójában ezek a bizonyos „hagyományos baloldali körök” le vannak maradva egy brosúrával. A globális pénzoligarchia érdekeit kiszolgáló „fősodratú” média Marine Le Pennel kapcsolatos tudósításaiból lemérhető, hogy a cionizmussal megbékélő francia radikális jobboldal nem komoly veszedelem többé.
Perge Ottó