Egy év alatt 15,4 százalékkal drágultak a lakások Magyarországon – derül ki az MNB adataiból. A jegybank most kiadott 2016-is lakásárindexéből az is látszik: a legdurvábban Budapesten ugrottak meg az árak, 22 százalékkal. A többi városban átlagosan 13,8, a falvakban pedig 9,3 százalékos volt a drágulás.
Zoom
Éves alapon Közép-Magyarországon nőttek a városi lakások árai a legnagyobb mértékben, csaknem 18 százalékkal, a legkevésbé pedig Észak-Magyarországon, de ott is 10 százalékos drágulást mértek.
Az éves adatok mellett azonban az is fontos, hogy 2016 utolsó hónapjaiban szinte megállt a lakások drágulása, a negyedik negyedévben már csak 1 százalékos volt az áremelkedés. A budapesti árak már csak 1,6 százalékkal nőttek, a többi városban 2,2 százalékkal, a falvakban pedig 2 százalékkal már olcsóbban is lehetett lakáshoz jutni, mint egy negyedévvel korábban.
Persze ha nem csupán azt nézzük, hogy az elmúlt egy évben mi történt a lakáspiacon, még látványosabbak a különbségek. A falvakban még mindig nem érték el az árak újra azt a szintet, ahol 2010-ben jártak, a vidéki városokban nagyjából tíz százalékkal drágábbak a lakások, mint az évtized elején, Budapesten pedig már a 2010-es adat 160 százalékához közelítünk.
(HVG)