Az orosz sakkozók nemzetközi versenyeken való újbóli részvételének kérdését a budapesti sakkolimpiához kapcsolódva, szeptember 22-én tárgyalják a magyar fővárosban.
A téma a sportági világszövetség, a FIDE közgyűlésének lesz napirendjén, a kirgiz sakkszövetség elnökének, Babur Tolbajevnek a javaslatára - írta csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Oroszország és az ukrajnai háborújában Moszkvát támogató Fehéroroszország sakkozói jelenleg nem vehetnek részt nemzetközi csapatversenyeken, és a játékosok egyénileg, csak semleges zászló alatt indulhatnak.
A FIDE 2022 februárjában engedélyezte, hogy orosz és fehérorosz sportolók semleges státuszban részt vegyenek nemzetközi versenyeken. Ugyanezen év márciusában a FIDE tanácsa megtiltotta az orosz és a fehérorosz válogatott részvételét a szervezet égisze alatt zajló viadalokon, egyúttal bejelentette, hogy nem rendez hivatalos versenyeket és eseményeket a két országban. A FIDE többször is meghosszabbította a zászlaja alatti indulást lehetővé tevő határozatát, amely jelen állás szerint 2025. január 1-ig érvényes.
(MTI)