A tartalomból:

A beregszászi magyar főiskola sürgős segítségre vár -
Jobbikos delegáció a kárpátaljai városban. A küldöttség tárgyalt a helyi magyar főiskola vezetőivel és a hallgatói önkormányzat tagjaival. A beregszászi iskolának sürgős segítségre van szüksége.
Vona Gábor: Közép-Európai Unió - 2011. január 29-én a Jobbik évadnyitó nagygyűlést tartott, megtöltve egy sportcsarnokot. Ha bármelyik parlamenti párt hasonló eseményt szervez, akkor napokig arról cikkez a sajtó, politológusok elemzik a történteket, az elhangzott üzeneteket, a versenytársak reagálnak stb. A mi évadnyitó rendezvényünket persze nem követte hasonló érdeklődés.
Lak: jövő nélkül - Üzenet a kormánynak: menekítsenek minket ki innen! Négy cigánygyerek egy 81 éves asszony halálát okozta a Borsod megyei Lak községben. A település lakosságának harminc százaléka magyar, körülbelül hetven százaléka cigány, a helyi iskolába három diák kivételével csak cigánygyerekek járnak. A Jobbik Magyarországért Mozgalom február 3-án figyelemfelkeltő demonstrációt és fáklyás megemlékezést tartott a faluban, melyre csaknem ezer ember érkezett a környező településekről.
A relativizálás elmélete - Napi újságírói rutinná vált a cigánybűnözés elkendőzése - Elég volt! A balliberális média és a kisebbségi csoportok képviselői közül jó néhányan átlépték a jó ízlés és a józan ész határát. A nemzeti oldal ellenindított lejárató kampányban erkölcstelen módon a magyar emberek halálát, a legsúlyosabb cigányok által elkövetett bűncselekményeket és gyilkosságokat gyermekcsínyként, diszkóbeli verekedésként tálalva „elbagatellizálják”. Lapunk összegyűjtött néhány „gyöngyszemet.”
Önmegsemmisítő program - A kormányzat tétlenül figyeli a demográfiai katasztrófát - Kétszeresére nőhet a cigány népesség létszáma a következő ötven évben. Alig négy évtized múlva minden hatodik munkaképes ember cigány lesz hazánkban. Eközben a többségi társadalmon belül elsősorban egzisztenciális okokból tovább csökkent a gyermekvállalási hajlandóság. A cigány közösség lélekszámának növekedése mellett a szociológusok arra figyelmeztetnek, hogy elsősorban a különösen hátrányos helyzetben élők körében növekszik a gyermekvállalási kedv.
A születés csodája? Szemléletesen mutatja az északi megyékre jellemző folyamatot, hogy Rontó Rikardo Brian az év első újszülöttje Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Nem is nagyon reménykedhetünk, hogy „a név kötelez ” gondolata rá nem érvényes, a rontás már rajta van a szép fekvésű északi megyén.
Munkanélküliség közmunkával - Nemzeti-e a közfoglalkoztatás? Nehezebb élet, kevesebb munka, kevesebb pénz – döcögősen startol az új közfoglalkoztatási rendszer. De beindulhat-e egyáltalán? Az önkormányzatok vezetői szerint nemcsak a települések, de a közcélú foglalkoztatottak is kilátástalan helyzetbe kerülhetnek.
Eltékozolt kereszténydemokrácia - Alakulásakor a Kereszténydemokrata Néppártban potenciálisan megvolt annak a lehetősége, hogy egy markáns nemzeti-keresztény politikai erő legyen. Ezt a vonalat azonban a párton belül állandóan tompították, a nemzeti erő képviselőit igyekeztek háttérbe szorítani – mondta lapunknak adott interjújában Hasznos Miklós, a KDNP egykori országgyűlési képviselője, a párt egyes számú tagkönyvének tulajdonosa.
Keresztények, emberek, balaványok - Történt egy szép, csípős hideg téli reggelen, hogy Balavány György – szebb napjaiban szerkesztő, újságíró – kiiratkozott az emberiségből. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez egy nehéz művelet, és valljuk meg, nekünk, egyszerű földi halandóknak talán valóban nem lenne egyszerű feladat. De hősünket különleges fából faragták - neki sikerült három mondattal abszolválnia azt, amihez másoknak egy életmű is kevés.
Magyar érdekek a globalizálódó Európában - Kovács Béla a Jobbik EP-képviselője. Tokióban politológia, 1986-ban Moszkvában pedig nemzetközi közgazdász diplomát szerzett. Ezt követően 2003-ig japán és orosz nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgozott vezető beosztásban. A képviselő japán, angol és orosz felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, társalgási szinten lengyelül is beszél. A magyar EU-elnökségről, hazánk nemzetközi megítéléséről és helyzetéről beszélgettünk vele.
Azonnali változást vár az egyiptomi nép - A január 24-én kezdődött tüntetések már a tizedik napja tartanak Egyiptomban. A tüntetők a tunéziai események hatására döntöttek úgy, hogy demonstráció-sorozatba kezdenek, melynek célja a harminc éve (1981. október 6-a óta) hatalmon lévő Hoszni Mubarak elnök lemondatása.
Régmúlt idők formái - Fémmel és annak megmunkálásával már ősidők óta foglalkozik az ember. Napjainkban gépek készítik tucatszám a fegyvereket, ahol is egy szérián belül alig különbözik egyik a másiktól. Mindezek ellenére létezik még egy ősi mesterség, amelyet ma már alig művelnek: a fegyverkovács. Magony József Kisteleken ezt a mesterséget űzi.
Lovak és erkölcs - Amit a labdarúgásban Puskás Öcsi bácsi neve jelent, azt jelenti a lovassportban Dallos Gyuláé. A magyar díjlovaglás történetében senki nem ért el hozzá hasonló sikereket, és nem tudott lépést tartani a nemzetközi élvonallal.
Vezessünk tévúton? Első számú érdek az euró megvédése és erősítése – üzentük az Uniónak vezetőként, majd lényegében ezt hallottuk a francia elnöktől is a davosi Világgazdasági Fórumon.
Kísértetek Ólublótól Podolinig - A legenda szerint Ólubló várát nem emberek, hanem maga az ördög építette. Az öreg Lubló lovag és két fia a Poprád parti Hegyeskő tetején kezdett várépítésbe parasztjaik segítségével, de a fáradságos munkával lerakott falak reggelre mindig eltűntek.
Akit a rózsa megihletett - Kónya Éva festőművész figyelmének fókuszában a rózsa áll, ami számára semmi máshoz nem hasonlíthatóan hordozza az aranymetszés törvényét, és különleges esztétikájával a harmóniát, a tökéletességet testesíti meg. A művész az igazságkeresés, a világbölcsességek, világmindenség kapcsolatának tanulmányozása közben a rózsa szimbolikus nyelvéből merít.
A Barikád hetilap csütörtöktől kapható az újságárusoknál.