Vilmos Sándor holland király vasárnap felavatta Hollandia első "nemzeti holokauszt-emlékművét", amelyen a koncentrációs táborokban "meggyilkolt" több mint 102 ezer áldozat neve szerepel.
Az emlékművet Daniel Libeskind lengyel zsidó (az MTI értelmetlen szóösszetétele - a szerk.) építész tervezte a holland Auschwitz-bizottság felkérésére, falainak formája négy héber betűt ábrázol, amelyek összeolvasva az emlékül szót adják. Minden egyes kövén egy-egy olyan zsidó és cigány állítólagos áldozat neve olvasható, akiket Hollandiából szállítottak munkatáborokba a második világháború idején.
"Azt az érzést adja, hogy ők valójában léteztek" - mondta Hetty de Roode, akinek szülei és két testvére halt meg a táborokban. Őt egy család bújtatta a m unka elől Hollandia északi részén.
"Hazánk történetének ez egy sötét lapja. Arra kényszerít bennünket, hogy megkérdezzük, lehetett volna-e többet tenni azért, hogy megakadályozzuk, és hogy tudatában legyünk annak, hogy az antiszemitizmus még napjainkban is létezik" - mondta fel a kötelezőt Mark Rutte kormányfő.
(MTI nyomán)