Ahogy azt portálunk olvasói bizonyára már észrevették, új reklámbanner hirdeti a Timelines: Assault on America, azaz "Támadás Amerika ellen" című valós idejű stratégiai játékot oldalunkon. Ebben akár magyar seregekkel is támadhatjuk az USA-beli célpontokat. Olvasónk tesztje.

Mivel ingyen kipróbálható a játék, és annak első három küldetése végig is játszható, azt különösen (komolyabb) iOS-es vagy androidos táblagépekkel vagy (Android esetében) akár phabletekkel rendelkező Olvasóinknak ajánljuk. (Bár a játéknak van asztali számítógépen futó változata is, az, mivel asztali számítógépen csőstül vannak stratégiai játékok, nem jelent akkora relevációt.)
Zoom
Jelen sorok írói mindig is nagyon kedvelték az RTS (Real-Time Strategy, azaz valós idejű stratégiai) játékokat. Ezekből, sajnos, mobil platformokon nagyon kevés van, szemben a körökre osztott stratégiai játékokkal. Ez utóbbiakban az olyan rendkívüli játékélményt biztosító nevek is megjelentek mind iOS-re, mind Androidra, mint például az XCOM (UFO): Enemy Unknown és annak nagyszerű, ezen két platformon talán a legjobb játékélményt, szellemileg legnagyobb kihívást képviselő folytatása, az XCOM: Enemy Within.
Zoom
Ilyen szintű RTS-átiratok sajnos nem léteznek mobil platformokon – azaz ne is számítsunk War/Starcraft-szintű játékokra mobil gépeken. Amik jelenleg vannak, azok jellemzően kevés (vagy egyenesen egyetlen egy) fejlesztő által készített, és emiatt nem túl kiegyensúlyozott, nem túl jó mesterséges intelligenciával felvértezett, nagy kihívást, játékélményt nem biztosító, és ami a legfájdalmasabb, sokszor többjátékos (multiplayer) üzemmódot egyáltalán nem támogató játékok, mint például a Machines at War-sorozat.
Márpedig egy stratégiai játékban, különösen, ha annak a mesterséges intelligencia (MI-) motorját az ember kiismeri, különösen fontos a többjátékos üzemmód. Ez utóbbi teljesen új dimenziót ad a játéknak – nem az unalomig ismert MI-panelekre kell gépiesen választ adnunk, hanem a sokkal nagyobb kihívást jelentő, előre meg nem jósolható stratégiát használó emberi játékos ellen (vagy azzal együtt) kell játszanunk.
Zoom
A különösen az Androidon krónikus RTS-hiány miatt ajánljuk a játékot mindenkinek, akinek van annak futtatására alkalmas mobil eszköze, és nem riad vissza egy kis tanulástól, stratégiai gondolkodástól.
Gépigény – Apple
Az Apple készülékei közül csak és kizárólag az iPad-eken (azaz a táblákon) fut a játék, és azok közül is csak a nagyfelbontású ("Retina") képernyővel szerelteken. Technikailag elindul a nemretinás gépeken is, ha azokon az iOS-nek legalább a 6.0-s verziója van.
Gépigény – Android
Tapasztalataink alapján bármilyen korszerűbb, legalább középkategóriás (a "dzsunka", tízezer forintos táblákat jobb azonnal elfelejteni!) androidos táblán fut a játék. A felsőkategóriás modelleken a képernyő-görgetési sebesség is kitűnő lesz, nem fog elmaradni a korszerű iPad-ekétől.
A droidos verziónak ráadásul van egy hatalmas előnye az Apple-s társához képest: fut nem táblagépeken, azaz "igazi" telefonokon is. Persze a kis képernyő erősen behatárolja majd az élvezhetőségét; mindenesetre az 5,7"-os Samsung Note 4 képernyőjén már teljesen játszhatónak ítéltük a játékot, így a hasonló képernyőméretű phableteken sem lesz gondunk.
Zoom
A Note 4-re visszatérve: a játék tökéletesen fut azon, pontosabban a Snapdragon 805-ös verzión; az Exynos-alapú verzióval nincs tapasztalatunk. Az egyetlen negatívum, amit a Note 4-en tapasztaltunk, az, hogy bár a játék vezérelhető a gép tollával, annak játszhatóságát ezzel nagymértékben növelve, viszonylag erősen kell hozzányomunk a tollhegyet a képernyőhöz, hogy a játék érzékelje a "kattintást".
Első lépések
A játék betöltődése után kattintsunk a "Campaign" menüpontra. Itt az ingyen letölthető verzió a tanítómisszió mellett az első két küldetés végigjátszását engedélyezi. Ezeket mindenképpen csináljuk meg, hogy megismerkedjünk az irányítással, annak bonyolultságával, a játék magával ragadó voltával, azaz, hogy meglássuk, érdemes-e esetleg pénzt kiadnunk a teljes verzióra, amely a játékon belül vásárolható meg az elterjedt In-App Purchase módszerrel.
Zoom
Fontos, hogy a játék bonyolult, viszonylag sok egységtípussal rendelkezik, valamint a használható stratégiát/taktikát jelentősen kibővítő egyéb adottságokkal, pl. a komolyabb RTS-játékokban a nagyobb látó- és tűztávolság, valamint védettség és tüzelés előtti láthatatlanság miatt teljesen új dimenziót jelentő domborzat. Elég komoly tanulási folyamat kell ahhoz, hogy megismerjük mindezt. De hát pont ez (is) az, ami a nagy asztali RTS-stratégiákat (Starcraft, Warcraft-sorozat, Total Annihilation, C&C-sorozat stb.) is naggyá tette.
Az ingyenes verzió is támogatja a többjátékos üzemmód egy kicsit korlátozottabb változatát. Ez a főmenü "Multiplayer" menüpontja alatt található. Jelenleg egy adott időpillanatban jellemzően kb. 30-40, túlnyomórészt oroszországi illetőségű játékossal játszhatunk. A multiplayer játékokban az olyan, különösen a billentyűzet nélküli mobil gépeknél létfontosságú funkciók, mint például a hangalapú kommunikáció a játékosok között, támogatott (lásd a mikrofon-ikont).
Zoom
Stratégiai tippek
Ha ezen cikk hozzászólásai között konkrét stratégiai/taktikai kérdések merülnek fel ("milyen taktikát érdemes alkalmazni XY egységtípus ellen" stb.), azokra megpróbálunk legjobb tudásunk szerint válaszolni.
K. T.