"Tisztában vagyok vele, hogy az embereket kevésbé lehet megnyerni az írott szóval, mint a beszéddel, és minden nagy történelmi fordulatot e földön nagy szónokoknak köszönhetünk, nem pedig nagy íróknak" - állapította meg 1925-ben kiadott Harcom című művében a vezér és kancellár.
Élete során több mint ötezer beszédet tartott, közismerten - és elismerten - kivételes meggyőző erővel. Egy franciaországi születésű, később Amerikában élő zsidó novellista, George Steiner átütő erejűként és lenyűgöző hatásúként jellemezte a Führer-beszédeket egy New York-i fajtársának, Ron Rosenbaumnak, aki könyvet írt Megmagyarázni Hitlert címmel.
1929-ben születtem, így '33-tól kezdve a legkorábbi emlékeim közé tartozik az üldögélés a konyhában és Hitler hallgatása. Nehéz leírni, de a hang hipnotikus volt... Bámulatos volt, ahogy a test "átjött" a rádión keresztül. Nem tudom másként leírni. Érezted, hogy követed a testbeszédét.
Ezekkel a szavakkal jellemezte a nagy szónokot egyik zsidó a másiknak.
A Führer "hétköznapi" hangja ismeretlen volt a belső körén kívül állók számára.
Zoom
1942-ben azonban egy finn hangmérnök titokban felvette Hitler és a később a németek ellen forduló Mannerheim finn fővezér beszélgetésének 11 percét. (A "hallgatózásnak" az SS vetett véget.)
Egyes zsidó firkászok most azon csodálkoznak, hogy négyszemközti beszélgetései során nem emelkedik a több százezres nagygyűléseken hallható retorikai magasságokba - mi pedig azon csodálkozunk, újra meg újra, miért adnak billentyűzetet azok kezébe, akinek csak ennyi eszük van.
(Kuruc.info - Business Insider nyomán)