A kisebb-nagyobb műanyag szemétdarabokat magába foglaló, már-már összefüggő szemétfolt Kalifornia és Hawaii között terül el. Mintegy 79 ezer tonnát nyom, és csaknem kétmilliárd darabból áll. A köznyelvben „csendes-óceáni szemétfoltként” is emlegetik.
Az Ocean Cleanup Alapítvány munkatársait is alaposan meglepte a legutóbbi szennyezettségfelmérés eredménye. Azzal tisztában voltak, hogy a „szemétfolt” folyamatosan növekszik, de a kiterjedését és vélt tömegét alaposan alábecsülték. A két repülőgép és tizennyolc hajó bevonásával végzett vizsgálat komoly aggodalmakra ad okot: az óceáni áramlatok és az emberi gondatlanság egyre csak növeli a vízben lebegő szemét koncentrációját.
A szemétfolt felét műanyag teszi ki
A már-már teljesen egybefüggő szemétszőnyegben különféle műanyaghulladékok lelhetők fel: az apró törmelékektől kezdve a műanyag palackokon át egészen a halászhálókig. A műanyagszemét a folt közel felét teszi ki. Laurent Lebreton, az alapítvány vezető óceáni szakértője szerint a hulladék zöme a csendes-óceáni térség országaiból származik. A kutatásban résztvevők pedig még ennél is tovább mennek. Feltételezéseik szerint a folt növekedéséhez a 2011-es japán szökőár is jócskán hozzájárult, mivel a nagy tömegű és erejű víz, akkor rengeteg törmeléket sodort a tengerbe.
A sarkvidékek élővilágát is veszélyezteti a sodródó hulladék
Az utóbbi időszakban azonban újabb probléma is megjelent a világ óceánjain és vizesélőhelyein: az áramlatok ugyanis olyan területekre is elsodorták a hulladékot, ahol jóformán ember sem lakik. A felhalmozódó szemét pedig képes így is komoly károkat okozni, többek között a sarkvidékek élővilágában.
Azonban még újabb megfigyelések szerint egyre több szemét landol a tenger fenekén, amely így a jövőben a mélyebben lévő élővilág létét is veszélyezteti.
(Híradó - Sciencealert nyomán)