Bár sajnos minden esetet nem rögzítenek, így is sikerült egy csokorra valót válogatnunk a szavazatszámláló bizottságok által jegyzőkönyvezett rendkívüli történésekből, melyek komoly próbára tették a választási szervek problémamegoldó képességét.
Kirakósjáték
Vecsés: a szavazó átvette a szavazólapokat. A szavazófülkéből kijövet azokat széttépve és összegyűrve a szemétkosárba dobta.
A választási szerv intézkedései: - Miután összeillesztettük, megállapításra került, hogy a szavazólapok érvénytelenek. További intézkedés nem szükséges.
Zoom
Egy szavazó, nem tudni hány farkú kutyájával a Zugligeti Általános Iskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)
Analfabéta bizottság
Tarnabod: egy szavazópolgár bejött szavazni és ügyintézés közben az SZSZB tagjait szóban rágalmazta, analfabétának nevezte a tagokat. Tettlegességig nem fajult. A megbízott tagokat köpönyegforgatónak nevezte. Szavazás után elhagyta a helyiséget.
- Intézkedésre nem volt szükség, mert az esemény nem zavarta meg a szavazás menetét.
Ezért a szavazólapért nem jár a feles
Felsőtárkány: egy választópolgár az egyik szavazófülkében kitöltetlen, lebélyegzett egyéni választókerületi szavazólapot talált, melyet átadott az SZSZB-nek.
- Az SZSZB úgy döntött, hogy a szavazólapot érvénytelennek nyilvánítja.
Szavazás ájulásig
Vác: a választópolgár elájult, de 1 perc múlva már magához tért, így a szavazás rendben folyt tovább.
Ezt a láncszavazatot is hiába várják
Vámosgyörk: az egyik szavazófülkében egy lepecsételt Országgyűlési képviselők választására szolgáló szavazólapot talált az egyik választópolgár.
- A szavazólapot az SZSZB érvénytelennek minősítette, "URNÁN KÍVÜL TALÁLT SZAVAZÓLAP" megjelöléssel.
A fülke összeomlott, de a szavazó jól érezte magát
Kengyel: a szavazófülkében 11.55-kor a szavazó megbotlott, a fülke összeomlott. A szavazó egészségi állapotában nem történt változás, jól érezte magát. A szavazás menetét e körülmény nem zavarta, mert sértetlen szavazófülke rendelkezésre állt.
- Az SZSZB tagjai a szavazófülkét helyreállították.
Eszméletvesztés
Dunaharaszti: a szavazóhelyiségben 9.30-kor egy választópolgár eszméletét vesztette.
- Az orvosi ügyeletet értesítették, a mentők 10:30-kor a választópolgárt kórházba szállították. A szavazás menetében fennakadás nem történt, annak felfüggesztésére nem volt szükség.
Túlbuzgó szavazó
Budapest XX. kerület: a szavazópolgár a szavazás során a borítékéba betette a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is.
- Az SZSZB tájékoztatta a választópolgárt, hogy az okmányokat a HVI-ben a következő munkanapon átveheti.
Be nem jelentett mosdóhasználat
Zagyvaszántó: két fő nem helyi lakos úgy használta a mosdót, hogy nem jelzett a Szavazatszámláló Bizottságnak.
- Intézkedés nem történt.
Epilepsziás roham
Rábatamási: 11:20 órakor a szavazóhelyiségben epilepsziás rohamot kapott az egyik választópolgár. A HVB elnöke megkérte a többi választópolgárt, hogy fáradjanak ki a helyiségből. A választópolgár rövid időn belül jobban lett és egy másik helyiségbe átvezették. Hozzátartozóit értesítették, 11:28 órakor a szavazás rendesen folytatódott.
- Ideiglenesen a szavazás felfüggesztésre került. A választópolgár egészségi állapotára tekintettel a szavazás rövid időn belül ismételten megkezdődhetett.
Feledékeny Szombathely
Szombathely: a Szavazatszámláló Bizottság 10:15 órakor a szavazófülkében egy kitöltött egyéni szavazólapot talált.
- A Szavazatszámláló Bizottság a szavazólapot külön borítékba elcsomagolta.
Egy másik szombathelyi szavazókör: a Szavazatszámláló Bizottság 9.45 órakor szavazófülkében kitöltött egyéni szavazólapot talált.
- A Szavazatszámláló Bizottság a szavazólapot külön borítékba elcsomagolta.
Fontosabb dolga akadt
Mosonmagyaróvár: a választópolgár nem dobta be a szavazólapokat az urnába, egy félreeső asztalra helyezte és elment.
- SZSZB a "tudomásra jutását követően" felveszi a jegyzőkönyvet. A leragasztott borítékot a jegyzőkönyv mellékleteként, annak kibontása nélkül csatolja.
A legabszurdabb baleset
Budapest XXI. kerület: a szavazókörben az SZSZB-elnökhelyettest baleset érte. Jobb kezén a mutatóujja az ülőke és a szék lába közé szorult. Ennek következtében az ujjából egy darab leszakadt.
- Mentőt hívtak, a sérültet a mentő elszállította. A választási irodát haladéktalanul értesítettük. Az SZSZB póttag bevonásra került, a bizottság 5 fővel működőképes.
Egy csomag száraztészta keresi gazdáját
Tiszavasvári: az SZSZB egyik tagja észrevette, hogy egy db országos pártlistás szavazólap kitöltve, lebélyegezve az asztalon maradt. Nem jelentkezett érte, aki ott hagyta.
- SZSZB úgy döntött, hogy nem számolja hozzá az érvényesen leadott szavazatokhoz. Kitöltött urnán kívüli szavazat, melyről a bizottság 6 igennel nem szavazat nélkül döntött.
Elment az áram
Áporka: 8:55-kor áramszünet lépett fel, ami az egész települést érintette.
- Mivel a zavartalan szavazást nem befolyásolta, így a szavazóhelyiségben intézkedésre nem volt szükség. A 9:00-kor szükséges jelentést vészágként Dabas rögzítette.
(Kuruc.info)