A videojátékokban elrejtett easter eggek (magyarul húsvéti tojások, vagyis rejtett üzenetek vagy funkciók) nagyon kellemes perceket tudnak okozni, ha sikerül őket megfejteni. A Doom II egy ilyen rejtvényére 24 évvel a játék piacra kerülése után talált rá egy játékos.
A videojátékok fejlesztői előszeretettel pakolják tele programjaikat titkos átjárókkal, egyéb meglepetésekkel, melyeket legtöbbször csak az igazán fanatikusoknak van türelmük megkeresni, vagy épp megfejteni, ha valamilyen fejtörő is társul hozzá.
Az 1994-ben debütált Doom II-ben rengeteg ilyen, úgynevezett easter egg volt megtalálható. Többségüket hamar felfedezték, de mivel soha nem lehet tudni, pontosan hány talány is van hátra, a játékosok folyamatos keresgéléssel töltik az időt, hátha sikerül egy újabb, az előzőnél is sokkal nagyobb titkot felderíteni. Egy Zero Master nevű játékos most olyan meglepetésre bukkant, amelynek negyedévszázadig a létezéséről sem tudtak.
Illetve de: a program tizenötödik szintjén, az úgynevezett Industrial Zone-ban egy működésképtelennek hitt teleportkapu található, melyről mindenki azt hitte, valamilyen fejlesztői hiba miatt nem sikerült aktiválni, vagy egy frissítés egyszerűen használhatatlanná tette. Most kiderült: a kapu nagyon is működik, csak éppen aktiválása speciális módszert igényel.
Zero Master felfedezte, hogy a rejtett szintet csak úgy lehet elérni, ha egy másik ellenfél belöki a játékost a kapuba, amely így átdobja őt a titkos szobába. A szint eddig is ismert volt a játékosok előtt, de csalás nélkül senki se tudott bejutni, mert nem tudták, hogy a kulcs a látszólag nem működő dimenziókapu.
Zero Master felfedezését a program társalkotója, John Romero sem hagyta szó nélkül, a legendás fejlesztő külön Twitter-üzenetben gratulált neki:
A videó tanúsága szerint ez volt az utolsó hivatalos, vagyis a fejlesztők által elrejtett húsvéti tojás a játékban.
(HVG nyomán)