2020. április 1., szerda, Hugó, Agád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:01 Egymás után a vírussal is összefogtak a ballibek: "erre van szükség ahhoz, hogy Orbán rendszere elinduljon a bukás felé"10:37 Kína holdjárója már több mint 424 métert haladt előre a Hold távoli oldalán10:12 Rajzfilmhős lett Puskás Ferencből, íme az első rész09:52 New Yorkban olyan magas a halottak száma, hogy hűtőkamionokban tárolják őket09:48 Újra megnyílt a balassagyarmati határátkelő az ingázók előtt09:37 Türkmenisztánban a torkánál ragadták meg a kérdést: egyszerűen "betiltották" a koronavírust09:17 Egy louisianai szektavezérnek "Isten azt mondta", ne törődjön a járvánnyal09:01 Tizenhárom éves fiú a koronavírus legfiatalabb brit áldozata08:50 Fagyos idővel indult az április Erdélyben08:45 Még a végén a macskák számára is kijárási tilalmat rendelnek el08:31 Mától új menetrend szerint közlekednek a budapesti tömegközlekedés járatai08:04 Trump szerint "nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra07:43 Meghalt négy beteg, 525-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, minden megyében van koronavírusos07:32 Először volt hőhullám az Antarktiszon06:56 Több száz egyeddel ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A Japán Birodalmi Haditengerészet legnagyobb hajói: a Jamato osztályú csatahajók

Reklám

A történelem valaha készült legerősebb csatahajói a Japán Birodalmi Haditengerészet armadájának részei voltak. Alább ezen hajók technikai jellemzőiről közlünk olyan írást, ami az osztály hajóinak lényeges jellemzőit mutatja be, az innovációkra fókuszálva.
Tervezés: a Panama-csatorna hatása
A japánok a Jamato osztály megtervezésekor abból indultak ki, hogy mennyiségben nem vehetik fel a versenyt az amerikaiakkal. Ezért olyan hajókat akartak építeni, ami erősebbek, mint bármelyik amerikai csatahajó. Ehhez viszont tudni kellett, hogy az amerikaiak mekkora hajókat fognak építeni.
A japánok számára ebből a szempontból volt egy jó kiindulási tényező: a Panama-csatorna. Ez azért volt jelentős tényező, mivel az amerikai haditengerészet hajóinak a méretét a Panama-csatorna korlátozta, ugyanis az amerikai haditengerészet, hogyha azt akarta, hogy a hajóit át tudja csoportosítani a két óceán között, akkor a hajóinak át kellett férnie rajta. Ezért a japánok a saját csatahajóik megépítése előtt azt becsülték meg, hogy mekkora hajó fér át a csatornán. Ez alapján több tervet is készítettek.
Ezek után a japánok megtervezték a saját hajóikat, amiket úgy tudtak méretezni, hogy több amerikai csatahajót is el tudjanak süllyeszteni.
Zoom
Egy amerikai csatahajó a Panama-csatorna egyik zsilipjében, 1931
Zoom
A Jamato próbajáraton. A nagy vízkiszorítás miatt a hajó stabil volt, a rajta szolgálók szerint szinte olyan volt, mintha szárazföldön álltak volna
A lövegtornyok páncélzata
A történelem egyetlen olyan páncéllemeze, ami valószínűleg minden reális támadást ki tudott volna védeni, az a Jamato osztályú csatahajók lövegtornyainak homlokpáncélja volt. Míg a legtöbb modern csatahajó homlokpáncélja 325-430 mm vastag volt, addig a japán csatahajóké elérte a 650 mm-t. Ezt még elméletileg csak úgy lehetett volna átlőni, hogyha minimális távolságról lőnek rá. Gyakorlatban viszont, mivel a tengeri csaták 15-25 kilométeres lőtávolságokon zajlottak, amely távolság esetén a légellenállás fékező hatása miatt csökkent a lövedék átütőképessége, kilőhetetlen lett volna.
Szélesség és hajógépek
A Jamato osztályú csatahajók voltak a történelem legszélesebb csatahajói. Ez alapvetően azért volt előnyös, mivel ez által a hajógépeket nem egymás után, hanem egymás mellett tudták elhelyezni, ami csökkentette a hajó hosszát. Ez egyrészt tömeget takarított meg, másrészt lehetővé tette a páncélzat nagyobb mértékű összpontosítását a hajó fontosabb részeire.
A Jamato osztályú hajók maximális sebessége 27 csomó volt. Ez nem számított soknak, de a régi csatahajóknál gyorsabb volt, és az amerikaiak modern csatahajóinak nagy részének is hasonló volt a sebessége.
Zoom
A Muszasi csatahajó 1942-ben. Jól látszik, hogy a hajó orránál bulbaorr volt, ami csökkentette a hidrodinamikai ellenállást. A Jamato osztályú csatahajók hidrodinamikai szempontból nagyon korszerűek voltak, ami csökkentette a vízkiszorítást, mivel ez által kevesebb teljesítmény kellett a meghajtáshoz
Mély páncélöv
A Jamato osztály egyik innovációja az volt, hogy a páncélöv nem csak a hajó oldalának részét védte, hanem folytatódott a hajó fenekéig. Ennek azért volt jelentősége, mivel a japán csatahajókat nagy lőtávolságú harcra tervezték, amely során reális lehetőség lett volna a vízvonal alatti találat. A hajó fenekéig érő páncélöv ezzel szemben védelmet nyújtott volna és a torpedókkal szembeni védelmet is fokozta.
Zoom
A Jamato páncélzatának felépítése a hajó közepén. Látható, hogy a páncélöv a hajó fenekéig tartott
Emeletpozícióban elhelyezett közepes tüzérség
A világháború idején bevetett csatahajók a fő nehéztüzérségük mellett rendelkeztek másodlagos tüzérséggel is, hogy a csatahajóknál kisebb hajók ellen is tudjanak harcolni és kiegészítsék a fő tüzérségüket. A legtöbb világháborús csatahajón erre közepes tüzérséget alkalmaztak, amit a hajó két oldalán helyeztek el. Ennek az elhelyezésnek az volt a hátránya, hogy a közepes lövegek csak az egyik oldalra tudtak tüzelni.
A Jamato osztályú csatahajók viszont a közepes tüzérségük egy részét emelt állásban helyezték el, a nehézlövegek felett, ami miatt mindkét oldalra tudtak tüzelni, és kisebb volt a holtterük. Ez által nagyobb tűzerőt tudtak összpontosítani az ellenséges hajók ellen, és jobban kihasználták a rendelkezésre álló vízkiszorítást.
Zoom
A Jamato az építési közben. Látszik a lövegtorony felett a közepes lövegek tornya, amely így mindkét oldalra tudott lőni.
Manőverező képesség
Méretük ellenére a Jamato osztályú csatahajóknak volt a legjobb manőverező képessége a modern csatahajók közül. A hatásos kormányrendszer miatt a japán csatahajók fordulóköre minden másik csatahajónál kisebb volt. Ennek az volt az egyik jelentősége, hogy ez által nagyobb valószínűséggel tudták kifordulni a feléjük tartó torpedókat.
Zoom
A Jamato fordulása
Zoom
A Muszasi lőgyakorlaton. Az osztály ágyúinak viszonylag kicsi volt a szórása, még maximális lőtávolságon is. Ehhez az is hozzájárult, hogy a nagy vízkiszorítású hajók stabilabbak a vízen.
(Olvasónktól)
Források:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready