Bezár!
2021. január 27., szerda, Botár napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:45 Nevelt fia udvarán volt elásva az eltűnt bárnai férfi holtteste07:32 Gyorsan nő a külföldi vendégmunkások száma Csehországban06:49 Tízezer orvost és ápolót toboroz az olimpiára a japán kormány22:40 Bulgária meghosszabbította a rendkívüli járványügyi helyzetet22:16 Putyin és Biden megvitatta az orosz-amerikai kapcsolatok rendezését21:48 Az amerikai ENSZ-nagykövet felszólította a zsidókat, hogy fejezzék be a megszállást és a telepépítést21:19 Donáth Anna volt tanácsadója szerint simán bejut a parlamentbe a Mi Hazánk20:53 Döghús, szexuális zaklatás, kínzás, verés - egyetlen történetben az eltérő kultúra gyerekszeretete20:48 Görögországban betiltották a százfősnél nagyobb tüntetéseket20:35 Közös vállalatot alapít a Mészáros Csoport és a Stadler20:08 Vérontást ígérnek Szijjártó kijevi látogatására az "ukrajnai hazafiak"19:42 A fehérgyűlölet legújabb áldozata19:29 Börtönbe küldenék a lezárásellenes tüntetőket Hollandiában19:14 "Oltakozásbűnözésbe" keveredett a gyöngyösi polgármester, de már megbánta18:57 Macron belügyminisztere feloszlatná az Identitás Generációt, amiért ellenezni merik a migránsözönt
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Visszatér a Hajabusza-2

Reklám

A Föld felé közelít a Ryugu aszteroidáról mintát hozó Hajabusza-2 japán űrszonda, az általa gyűjtött talajminták és adatok fontos információt nyújthatnak a Naprendszer eredetéről - közölte pénteken a japán űrkutatási hatóság (JAXA).
A Hajabusza-2 nagyjából egy éve hagyta el a Földtől 300 millió kilométerre lévő aszteroidát, és várhatóan december 6-án jut el a Földhöz, hogy ledobja az értékes szállítmányt tartalmazó kapszuláját Ausztrália déli részén.
A Jaxa tudósai szerint a minták értékes adatokat tartalmaznak. Különösen az aszteroida felszíne alól származók, mivel ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai.
Josikava Makoto, a Hajabusza-2-misszió projektvezetője szerint a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.
"A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk arról, hogyan alakult ki az élet a Földön" - mondta Josikava.
A tervek szerint a kapszulát Ausztrália egy távoli, ritkán lakott régiójába fogják ledobni az űrből, mintegy 220 ezer kilométernyi távolságból, ami hatalmas kihívást jelent a repülésirányítók számára.
A hőpajzzsal védett kapszula tűzgolyóvá válik, amikor belép a Föld légkörébe 200 kilométer magasságban. Mintegy 10 kilométerrel a felszín felett nyílik ki az ejtőernyője, hogy felkészüljön a landolásra, miközben jeleket továbbít helyzete meghatározásához.
A Jaxa műholdakat, radarokat, drónokat és helikoptereket készít elő a kapszula megtalálásához. Ezek nélkül a mindössze 40 centiméter átmérőjű serpenyőre hasonlító kapszula megkeresése rendkívül nehéz lenne.
A Hajabusza-2 számára ezzel nem ér véget missziója. Miután ledobta a kapszulát, visszatér az űrbe, hogy útnak induljon egy másik kicsi, távoli aszteroida, a 1998KY26 felé. Útja tíz éven át fog tartani.
A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el a Ryugut, amelyről több ízben is sikerült - a világon elsőként - felszín alatti mintákat gyűjtenie. Az űrszonda kétszer is landolt a kisbolygó felszínén.
A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán, mintegy 4,6 milliárd éve képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, tehát információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready