A bébispenót hatása után durva hallucinációról számoltak be az érintettek. Több mint 50 ember fogyasztott a pszichedelikus spenótból, közülük 20-at kórházban ápolnak.
Ausztráliában adtak ki riasztást a mérgező zöldség miatt, aminek elfogyasztása után sokan furcsa tüneteket tapasztaltak. A Riviera Farms nevű zöldségkereskedő előre csomagolt bébispenótja az érintett termék, amely elfogyasztása után homályos látással, szapora szívveréssel, kitágult pupillákkal, lázzal, és többen erős hallucinációktól szenvedve, félrebeszélve fordultak orvoshoz.
Új-Zélandon és Ausztráliában is egy gyors akció keretében próbálják visszahívni a mérgező termékeket a boltokból, és megakadályozni annak fogyasztását, miután több mint ötven ember számolt be a tünetekről, köztük 20 személyt kórházba is szállítottak a mérgező zöldség fogyasztása után.
A cég szerint a spenótot valamilyen más gyom fertőzhette meg, kiemelték: további termékeik nem érintettek:
"Úgy tűnik, ezek a termékek, amelyeket egy victoriai farmon termesztettek, és az NSW üzleteibe szállítottak, egy gyomnövénnyel szennyezettek, aminek fogyasztása egészségi következményekkel járhat" - írta a Riviera Farms a honlapján elérhető közleményben, melyet a Blikk szemlézett.
A szövetségi állam toxikológiai intézetének vezetője, Darren Roberts a The Sydney Morning Herald újságnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy sok érintett 24 óra után is nagyon rossz állapotban van, kórházban ápolják őket. A súlyosabb pácienseknél olyan hallucinációkat tapasztaltak, akiket csak a legerősebb pszichedelikus szerek tudnak kiváltani.
"Az érintettek például olyan dolgokat látnak, amelyek valójában nincsenek is ott"
- jelentette ki a szakértő, aki megerősítette, nincs halálos áldozata az érintett esetnek, remélik, ez így is marad. Azt még vizsgálják, hogy pontosan mi okozhatta a tüneteket - írja a lap.