Az elmúlt időszakban többször is beszámoltunk az Almássy téren található Viking Bolt körüli eseményekről. Korábban egy beszélgetés erejéig bemutattuk az egyik tulajdonost is, aki arról mesélt, hogyan és miért indult el ezzel a vállalkozással. A beszélgetés óta több minden változott Magyarországon is, kíváncsiak voltunk, mi újság most az Almássy téren. Kassay-Kézi Gáborral beszélgettünk.


- Több pozitív visszajelzést is kaptunk a korábbi beszélgetésünk óta. Ti találkoztatok olvasói reakciókkal?
- Igen, nekünk is többen jelezték, hogy látták, olvasták, és egyértelműen növekedett az ismertségünk. Érdekes, hogy még mostanában is jönnek be olyanok, akik azt hiszik, hogy nemrég nyitottunk, pedig már lassan 4 éve dolgozunk.
- Pár mondatot mondanál esetleg a boltról azok kedvéért, akiknek szintén új még ez?
- 2008-ban vágtunk bele olyan külföldön már ismert és bejáratott márkák forgalmazásába, amelyeket kifejezetten az ottani nemzeti ellenállás tagjai és szimpatizánsai hordanak. Az olyan márkák, mint pl. a Thor Steinar vagy az Erik And Sons koncepciója annyiban tért el a korábban ott is hordott márkákéitól vagy a különféle üzenetek hordozó nyomtatott pólóktól, hogy a külső szemlélő számára látszólag mindennapos divatmárkáknak tűnő ruhákat kezdtek el gyártani. Úgy véltem, hogy nálunk is van igény ezekre a minőségibb holmikra, természetesen a megszokott mozgalmi feliratokat hirdető pólók mellett.
- Milyen változások történtek az utóbbi időben nálatok, illetve tényleg dolgoztok a Viking Bolt vezetése mellett?
- A változást szeretném úgy nevezni, hogy igyekszünk fejlődni. A kezdeti zaklatások és hivatali ellenőrzések kicsit alábbhagytak, bár már megjártuk az NNI székházát is. Szeretnénk mindent változatlanul becsületesen, a törvényeket betartva csinálni, hiszen tudjuk, hogy minket amúgy is megkülönböztetett figyelemmel tüntetnek ki. Meglátjuk, hogy mit hoz az új éra. Korábban ugye mindig inkább a polgári jobboldal keményített be a radikálisok felé.

A fejlődésnek, úgy érzem, elengedhetetlen feltétele, hogy a két tulajdonosnak van a bolton kívüli munkája. A Viking Bolt így tovább tud fejlődni, bővülhetünk, és egyre több árut tudunk vásárolni. Egy cégnek, illetve ruhaboltnak szerintem a választék adja az erejét. Én szerencsére Németországban dolgozom, így közvetlen kapcsolatot tudok tartani a kinti cégekkel, a társam pedig egyéni vállalkozóként több mindennel is foglalkozik, így itthon tud többet segíteni. Így marad erőnk és pénzünk, hogy, ameddig bírjuk, támogassuk a különféle hazai CD-k, újságok megjelenését.
- Valóban egyre több kiadványnál láthatjuk a jól ismert vikingpajzsos logótokat. Kiket támogattok?
- Nem szeretnék hivalkodni ezzel a témával, mert általában csak sok kis segítségről van szó. Akik ismernek minket, tudják, hogy mikről van szó. Egyedül a Magyar Hang nevű kiadványt említeném, ami a nemzeti rock zenekaraival foglalkozik, és mindannyiunk szíve csücske. Igazi hiánypótló kiadvány.
- Fejlődésről beszéltél. Miben nyilvánul ez meg? Többen veszik a ruhákat, mint régebben?
- Lassú növekedésről beszélhetünk. Úgy látom, hogy terjed az eszme, de itt nem csak az elkötelezett jobboldali közönséget említeném. Egyszerűen vannak olyanok is, akiknek csak simán elege van a plázamárkákból, és szeretnének olyat venni, ami jó minőségű, de kevés van belőle, vagyis viszonylag egyedi. Anyagi lehetőségeink sem teszik lehetővé, de a cégek koncepciója is olyan, hogy eleve kevés készül mindenből. Van, hogy csak egy-egy darabot kapunk fajtánként. A hőskorban a Thor Steinar, Erik And Sons, Hemland márkákkal indultunk. Most például egyre erősebb a legradikálisabb új német márka, az Ansgar Aryan, és tavaly bevezettük a MaxH8 ruháit is, ami szintén egyre jobb és szebb dolgokat gyárt. Karácsonykor éreztem először, hogy az Almássy téri Boltunk egyre kisebb...
- Terveztek esetleg újabb üzletet is?
- Jól ráéreztél. Régi álmom volt egy olyan bolt, ami hasonlít a német Thor Steinar márkaboltokhoz. Most úgy néz ki, hogy márciusban megnyitjuk!
- Viking Bolt II.? Vagy esetleg bezár az Almássy tér?
- Komoly fejtörést okozott nekünk a téma, mert nagyon a szívünkhöz nőtt az üzlet. Pillanatnyilag azt szeretnénk, ha két bolt működne. Nem ritka a nemzeti oldalon, hogy egy cégnek több helyen lehet megvásárolni a termékeit. A márkák magas minősége megérdemelte, hogy szebben, jobban ki tudjuk rakni őket. Egyértelműen a vevőink jelzésére reagáltunk. Akik voltak az Almássy téren, azok tudják, hogy bár kis helyen, hűséggel, becsülettel dolgoztunk, azért voltak néha tumultusok. A Hideg Büszkeség Boltja ezentúl két helyen működik tovább, akik megszokták és megszerették a régi üzletet és az eladólányt, azok ugyanazt a készletet találják, mint az új helyre látogatók. Szükségünk is lesz rájuk, mert néha úgy érzem, hogy kicsit nagy fába vágtuk a fejszénket. Pedig terveink ötleteink vannak még. Sok új dolgot nem hoztunk még be Magyarországra.
- Elárulod, hogy merre keressük az új üzletet?
- Budán, a Móricz Zsigmond körtérnél. Tradicionális helynek éreztem a Szentimrevárost, közel vagyunk a Horthy Miklós úthoz (Bartók Béla) és természetesen a barátaink/eszmetársaink jól ismert üzletei sem esnek majd messzire.


- Sok sikert kívánunk, reméljük, hogy beindul! Bár konkrét reklámot még nem láttunk sehol, de közösségi oldalakon lehetett olvasni, hogy koncert szervezésébe is belefogtál. Mi igaz ebből?
- Igaz a hír. A közreműködésemmel idén május 7-én Magyarországra érkezik a német Kategorie C zenekar. Ők igazából konkrétan nem politizálnak. Inkább szurkolói zenének mondanám. A hazai huligánok előtt biztos nem ismeretlen a banda. A munkám és az üzlet dolgai mellett jött ez a program, de nem egyszerű, viszont őket az Erik and Sons szponzorálja Németországban, és ennek a kapcsolatnak a keretében jönnek el hozzánk. Tudomásom szerint első ízben. Kicsit nehéznek tűnik a dolog, de remélem, rendben lesz minden.
- Egyre több magyar témájú pólótok is van. Nekem személyes kedvencem az Önvédelem póló.


- Ez egy régi plakát alapján készült. Régi tervünk volt már, de megvártuk az ügyvédünk állásfoglalását. Végül is ez nem uszító, nem akar gyűlöletet kelteni, egyszerűen csak egy figyelmeztetés régről... A saját tervezésű pólókat mindig is tartottuk, ezzel is szeretnénk kifejezni a hitvallásunkat, igyekszünk kicsit eltérőbb témákat választani, de azért fontos, hogy egyértelmű legyen, kik vagyunk és mit akarunk...
(Kuruc.info)