Korábbi cikkünket előrehozzuk, mert biztos vannak sokan, akik lemaradtak róla.
Olvasóink már többször láthatták a budapesti Almássy téren megnyílt Viking Bolt hirdetését oldalunkon, mely sokaknak felkeltette az érdeklődését és több kérdést is kaptunk az üzlettel kapcsolatban. Itt az ideje, hogy kicsit közelebbről megismerjük a boltot és annak egyik tulajdonosát, Kassay-Kézi Gábort.

Kassay-Kézi Gábor David Irvinggel

- Mit kell tudni a Viking Boltról? Mióta működik?
- Barátommal és csapattársammal, Nagy Zoltánnal indítottuk ezt a vállalkozást még 2008 nyarán. Együtt focizunk közel 20 éve különböző egyesületekben, persze a nagy szerelem a futsalbajnokságban szereplő Rubeola FC. Jó pár éve figyeltem és hordtam a különböző márkákat már, különösen a 2006-os forradalmi napokban volt szembeötlő, hogy szinte egy teljesen külön ruhatárral rendelkeznek az igaz oldalon harcoló fiatalok. Elég sokat jártam már akkor is Németországba, és ott is megfigyeltem, hogy egyre több új márka jött létre és a legtöbb "ellenálló" ezeket hordja. Ezeket a ruhákat szerettük volna behozni Magyarországra és megismertetni a mieinkkel, természetesen egy saját bolton belül.
- Miért választottátok a Viking nevet?
- Igen, elég sokan felteszik ezt a kérdést, de a márkákat megnézve ez elég egyértelműnek tűnt. Németországban először a Consdaple márka indult el, ami akkor még kifejezetten a Lonsdale átiratának tűnt, hogy az NSDAP rövidítés világosabban olvasható legyen. A korábban a nemzeti oldalon viselt angol márkáknak eredetileg semmi köze nem volt a jobboldali szubkultúrákhoz, csak a bokszoló, sportoló fiatalok körében rendkívül kedveltek voltak. Ennek ismeretében indult el a Thor Steinar nevű német cég, ami a viking/germán mitológia motívumait felhasználva felépített egy kifejezetten tudatos, német hazafias márkát. A Viking név több pólón is felbukkant, hiszen a Viking harcosok rendkívül népszerűek voltak, a kétértelműség pedig sok helyen megfigyelhető, elég, ha csak a Wiking SS-hadosztályra gondolunk. Magyarországon sem ismeretlen ez a név, elég csak a korábbi Viking Klubra gondolnunk... Amúgy pedig meggyőződésem, hogy ezek az ősi népek, mint a viking/germán, hun/magyar, szkíta, kelta, baszk stb. valahol egy nagy közös európai-fehér kultúrából származnak.
- A magyar hazafiak német ruhákat hordjanak?
- Összetett a válasz, hiszen mi is hazafiak vagyunk, szeretjük a magyar termékeket és természetesen hordjuk is őket. Kaphatók egyébként magyar pólók is, és a jövőben ezt a vonalat is szeretnénk erősíteni. A többiek viszont a nemzetközi jobboldalon használatos márkák, amik felváltották a korábban hordott Everlast, Lonsdale, Fred Perry vonulatot, viseletük egyben egy világról alkotott képet is jelent, hiszen a nem beavatottaknak egyszerű divatmárkáknak tűnnek, amiket bármilyen szórakozóhelyen vagy megmozduláson, munkahelyen hordhatnak a bajtársak és csak aki ismeri ezt a kódrendszert, annak lesz egyértelmű a jelentésük. A ruhák általában a drágább árkategóriában mozognak, tulajdonképpen a népszerű divatmárkák szintjén vannak árban és minőségben is. Jó lenne eljutni arra a szintre, amikor már nem csak a koncertekre veszünk fel egy-egy nemzeti pólót, hanem a hétköznapokban is kerüljük a globális tőke által agyonreklámozott cégek termékeit. Ne felejtsük el, hogy a médiából ránk ömlő, leginkább a fajkeveredést különböző módon reklámozó márkák kiknek a szolgálatában állnak...
- Hogyan lett a tervekből valóság?
- 2008-ban sikerült egy kisebb pénzösszeget összegyűjtenünk az induláshoz, így kezdtük a boltot, akkor még csak három márkával. Hemland, Erik and Sons és Thor Steinar voltak az első ruháink, hálásak vagyunk a cégeknek az induláskor nyújtott segítségért. Nagy segítséget kaptunk Németh Lacitól és Toroczkai Lacitól is, részt vehettünk a Magyar Szigeten és egyre többen megismertek bennünket. Először csak internetes boltot terveztünk, pénzünk se nagyon volt több, de úgy tűnt, hogy lenne igény egy kis helyiségre, ahol azért személyesen is megtekinthetők a ruhák. Hosszas keresgélés után találtuk ezt a pici üzlethelyiséget az Almássy téren és elindultunk 2008 őszén.
- Nem féltetek a támadásoktól és az érdektelenségtől?
- Igazából nem. Természetesen mindkettőnknek van és volt is főfoglalkozása, ezt az üzletet az összes szabadidőnket feláldozva igyekszünk legjobb tudásunkkal építgetni. A kockázatról beszélgetve mindig odáig jutottunk, hogy ha nem fog menni a bolt, akkor az egész focicsapat a mi ruháinkban fog járni... A boltnak amúgy már voltak előzményei Magyarországon, hiszen a Thor Steinar márkát többen is elkezdték forgalmazni, mi is erre az útra léptünk, csak kiegészítettük a hozzá jobban passzoló többi német cég termékeivel. A támadások egyelőre kimerültek néhány becsmérlő feliratban, szerencsére nálunk az antifa elég gyenge lábakon áll, és a termékek sem túl ismertek még.
- Jelenleg milyen márkák kaphatók nálatok?
- Mint, már említettem, három cég termékeivel indultunk, de már akkor is tervünk volt a bővítés, csak az anyagi korlátok miatt nem vettünk több mindent. Időközben köszönhetően a nagy érdeklődésnek szinte minden bevételünket a fejlesztésre fordítottuk. Akik régóta járnak hozzánk, ők a megmondhatói, hogy mennyivel szélesebb a választék. Jelenleg a Thor Steinar, Hemland, Erik and Sons, Consdaple, Gothland, Sturmabteilung, Nibelung, Ansgar Aryan, és legújabban a Max H8 termékei kaphatóak.
- Mit mondanál az olvasóinknak, miért inkább a Viking Boltot válasszák a hasonló üzletek helyett?
- Egyrészt azt mondanám, és remélem, nem tűnök nagyképűnek, hogy ilyen jellegű bolt nincsen még egy Magyarországon. Ezeket a márkákat szinte csak nálunk lehet beszerezni. Vannak természetesen boltok, akik jó minőséget kínálnak és hasonló ideológia mentén gondolkoznak, velük jó kapcsolatban is vagyunk. Van aztán olyan is, akinek a meggyőződése éppen nem elkötelezett jobboldali, de a haszon ráviszi akár az SS-rúnákat tartalmazó póló értékesítésére is... A mostani szlogenünk az, hogy: Viking Bolt, a hideg büszkeség boltja, ez elég egyértelmű szerintem, de a korábbi reklámunkban szereplő: „Ne vegyél akármit, hisz te sem vagy akárki” is elég jól kifejezi azt a gondolatvilágot, amely mentén szeretnénk haladni...
Kuruc.info