Bezár!
2020. július 14., kedd, Örs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:13 Mi Hazánk-siker: felére csökkentették a Transparency elnökének titkosított szerződését18:03 Öngyilkos lett (?) Cserdi polgármestere17:56 Emberölés miatt emeltek vádat három "fiatal" ellen Borsodban17:50 Friss jobbikos képviselő akaszthatta meg egy pillanatra a Jákob-párt kóseresedési folyamatát17:20 Új érméket bocsátott ki az MNB a vészhelyzetben helytállók tiszteletére16:57 Szeptemberben szervezik meg a 8. Vásárhelyi Forgatagot - talán15:57 Újra ölt egy feltételesen szabadon engedett gyilkos15:44 Franciaországban augusztus 1-től kötelező a maszkviselés a zárt helyeken15:22 Romániában továbbra is napi 600 új esetet meghaladó ütemben terjed a fertőzés15:00 Mi Hazánk: a cigányok már rég megvalósították Gyurcsányék ingyen vízre és áramra vonatkozó ötletét14:48 Oroszország eltörli a kéthetes karanténkötelezettséget a tesztelt beutazók esetében14:21 Az olasz belügyminisztérium karanténhajókon és kaszárnyákban helyezi el a migránsokat13:14 Börtönre ítélték a veszélyhelyzet idején kórházi dolgozókra támadó részeget12:59 Iránban kivégeztek egy korábbi minisztériumi alkalmazottat, aki a CIA-nak dolgozott12:46 Bubópestises mókust találtak Colorado államban
24 óra legolvasottabbjai

Kultúra, Videók ::

Filmiskola 7. Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét (1976)

Reklám

Annak ellenére, hogy a film szelíden-simogatóan baloldali, hogy ne mondjuk: kommunista – másképp el se készülhetett volna, ezért kapta a moszkvai fődíjat is –, s a rendező sem egy szélsőjobboldali nyilas keretlegény, a csodálatos színészalakítások miatt érdemes megnézni: Horváth Sándor, Bencze Ferenc, Dégi István, Latinovits Zoltán, Őze Lajos, Márkus László, Bánffy György, Nagy Gábor és Cserhalmi György hatalmas, mégis szerény alakításai miatt.
Fábri nagy érdeme a színészvezetés – itt mindenki a helyén van, mert mindenki önmagát játssza. A bájgúnár Nagy Gábor a bájgúnár nyilas tisztet (élete talán legjobb alakítása), Márkus a nárcisztikus, sznob és hiú könyvkereskedőt játssza, Őze szinte minden korábbi szerepe cinizmusának egybesűrítését. A Gyurcsány-rajongó Moór Mariann meg… hát igen, a szerepet mintha ráöntötték volna. A rendező nem művészkedik, hagyja kibontakozni a színészeket, még terelgetni sem kell őket, annyira lubickolnak saját játékukban.

Latinovits és Cserhalmi a filmben
Latinovits, mint utolsó filmszerepében (pár hónap múlva halott),… ahogy leszalad a lépcsőn (1:33:25) – no, ez az, amit nem lehet tanítani, ehhez Latinovitsnak kell lenni. A mozdulatai lenyűgözők: háromszor rágyújt, a tárcáján megkopogtatva a cigarettáját; „Rálőnek egy testvérünkre, bágátell ügy” – mondja, miközben meghajlítja a térdét (1:19:48), megigazítja a mandzsettagombját (1:39:16), előhúzza a zsebkendőjét (1:39:50). Egy Kolosváry-Borcsa Mihály szellemiségét idézi öntudatlanul is, mintha az akkori ideológust látnánk benne megtestesülni, pedig nem is hallhatott róla. Ehhez kell a zseni. Az alkotók szándéka visszafelé sült el, ezt a szerepet nem rá kellett volna osztaniuk ahhoz, hogy egy nyilas tömeggyilkost, egy számító és démoni alakot ábrázoljanak vele. Groteszk módon Latinovits fölé emelkedett mindenkinek. Nem tehetett mást.
Betyár Istók
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready