Vlagyimir Putyin még vasárnap megkapta a Covid elleni védőoltás, azaz a Szputnyik Light egy adagját – írja a Reuters nyomán a 24. Az orosz elnök részt vett abban a kísérletben is, aminek lényege, hogy orron át befecskendezhető, tű nélküli vakcinát tesztelnek a Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpontban.
Zoom
Így magyarázta szakmaian az elnök a döntést a hírügynökség szerint: "ma az önök és kollégáik ajánlására újabb oltást kaptam, a Szputnyik Lightot. Ez hívják újraoltásnak."
Minden oroszok elnökét még 2021 júniusában oltották be utoljára. A Russia Today (RT) szerint azt mondta még, hogy azóta az orvosai szerint erősen lecsökkent az antitestszintje, ezért kellett őt revakcinálni.
Az elnök most arról mesélt, hogy a kísérleti vakcinánál az volt a feladata, hogy lélegezzen mélyet, majd tartsa benn a levegőt mintegy három másodpercig. Gyenyisz Logunov, az intézet mikrobiológiai vezetője dicsérte az új szert, amit könnyű szállítani és beadni, fájdalommentes az oltás, valamint alig van mellékhatása.
Ami nagy előnye Logunov szerint – együtt a hagyományos oltással –, hogy míg az injekció után az immunrendszer a komplett szervezetben dolgozik a Covid ellen, addig a nazális szer a felső légutakat segít megóvni, mintegy első védvonalként. A szer tesztjei 2022-ben is folytatódnak.