A címvédő és világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
A másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop elöljáró bíró helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be, hogy a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán a háromfős döntnöki testület egyhangúlag elutasította a 34 éves sztár - aki nem rendelkezik koronavírus elleni oltással - fellebbezését, melyet vízumának bevonása ellen nyújtott be. Ez vélhetően azzal jár, hogy Djokovic - aki ügyvédeinek a melbourne-i irodájából, határőrök őrizetében követte a tárgyalást - három évig nem léphet be az országba. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.
Zoom
A statuálás a lényeg, de a pozitív teszttel utazgatás nélkül megúszhatta volna
A vasárnapi döntés egyben azt is jelenti, hogy a belgrádi teniszező egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen, Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.
Frissítés: Djokovic csalódott, de együttműködik
"Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt, de természetesen tiszteletben tartom és együttműködőm a hatóságokkal az országból való távozásommal kapcsolatban. Kényelmetlenül éreztem magam, amiért az elmúlt hetekben én voltam a középpontban, remélem most mindenki a versenyre, a játékra koncentrálhat. Mindenkinek a legjobbakat kívánom a tornára" - nyilatkozta Djokovic, hozzátéve, bízik benne, hogy hamarosan újra játszhat az Australian Openen.
2. frissítés: A szerb elnök szerint Djokovicon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend
Aleksandar Vucic szerb elnök szerint Ausztrália saját magát járatta le azzal, hogy visszavonta a címvédő és világelső teniszező, Novak Djokovic vízumát, és kiutasította az országból a sportolót.
A szerb államfő vasárnap hozzátette: Novak Djokovic emelt fővel térhet vissza hazájába.
Aleksandar Vucic újságíróknak elmondta: telefonon beszélt a teniszezővel, és már alig várja, hogy újra Szerbiában lássa. Mint mondta: "akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen 10-11 napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy aztán a 10-11. napon közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni".
Beoltatta volna magát, ha kérik
A szerb elnök véleménye szerint Novak Djokovic nem is ment volna Ausztráliába, vagy beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondja, hogy az oltatlanoknak nincs joguk belépni. Így meghagyták az orvosi különengedély lehetőségét, Djokovic ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába, és megtett mindent, amit kellett, majd "soha nem látott mértékű zaklatás kezdődött" - magyarázta Aleksandar Vucic, aki szerint hajtóvadászat kezdődött a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Novak Djokovicon keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.
Aleksandar Vucic értelmetlennek nevezte az egész bírósági eljárást. Szerinte az ügyész egyértelműen hazudott, hiszen azt mondta, hogy a beoltottak aránya 50 százalék alatt van, míg hivatalosan 58 százalékos, ami sokkal magasabb, mint egyes európai uniós országokban, különösen a Szerbiával szomszédos Bulgáriában, Romániában és Horvátországban. Véleménye szerint ez egy értelmetlen érvelés volt, de az "orwelli előadásokban ez is teljesen lehetséges".
"Emelt fővel nézhet az emberek szemébe"
Hozzátette: a márciusi szerbiai atlétikai bajnokságra érkező ausztrál sportolókat Szerbia máshogyan fogja fogadni, megmutatjuk, hogy Szerbia jobb, mint az ausztrál kormány. Aleksandar Vucic egyben köszönetet is mondott az ausztrál népnek, amely véleménye szerint szereti a szerb népet.
"Azt hiszik, hogy ezzel a tíznapos zaklatással Djokovicot alázták meg, de csak saját magukat járatták le, ő pedig visszatérhet a hazájába, és emelt fővel nézhet az emberek szemébe" - fogalmazott Aleksandar Vucic.
Az ausztrál kormányfő elégedett
Scott Morrison ausztrál kormányfő egyébként vasárnap elégedettségét fejezte ki a bíróság döntése miatt. Közleményében leszögezte: "üdvözlöm a döntést, amely határaink védelméről és az ausztrálok biztonságáról szól" - fogalmazott a kormányfő. Majd leszögezte: "mint ahogyan pénteken is elmondtam, az ausztrálok áldozatokat hoztak e világjárvány idején, és joggal várják el, hogy áldozatvállalásuk eredményeit megvédjék".
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Ausztrál miniszter: Djokovic elhanyagolható egészségügyi kockázat, de nem akarjuk bátorítani az oltáselleneseket
Úgy felbátorodnának az oltásellenesek Novak Djokovic Ausztráliába engedése miatt, hogy már az jelentene egészségügyi kockázatot – így indokolta az ausztrál bevándorlásügyi miniszter a teniszező vízumának visszavonását, írja a hvg.hu.
Felerősítené az oltásellenes nézeteket az, ha Novak Djokovic a szabályszegése ellenére Ausztráliában maradna, ez pedig közegészségügyi kockázatot jelentene – ezzel az indoklással vonta vissza Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter a szerb teniszező vízumát.
Az újabb részletek azért váltak ismertté, mert Djokovic ügyvédei fellebeztek a döntés ellen, a vasárnapi bírósági ítélet előtt pedig nyilvánosak lettek az üggyel kapcsolatos dokumentumok. Az már korábban kiderült, hogy Djokovic vízumkérelmében nem írtak igazat, amikor azt állították, hogy a teniszező nem utazott sehova az Ausztráliába belépése előtti két hétben. Sok ausztrál felháborodott amiatt is, mert pozitív Covid-teszt birtokában is programokon vett részt, de mivel ez nem Ausztráliában történt, csak emiatt nem büntethetik, a hamisan kitöltött vízumkérelem miatt viszont igen.
 
 
Hawke azt írta: mivel Djokovic a papírjai szerint nemrég volt covidos, a környezetében tartózkodókra elhanyagolható egészségügyi kockázatot jelent. Azonban ha beengednék az után is az országba, hogy megpróbálta kijátszani a szabályokat, akkor az oltásellenesek felbátorodnának, tüntetéseket szervezhetnének, ami pedig már egészségügyi kockázatnak minősülne. Djokovic ügyvédei épp ebbe próbálnak kapaszkodni a The Guardian szerint: azzal fognak érvelni a tárgyaláson, hogy a miniszter nem támasztja alá az állítását tényekkel, ráadásul ha nem engednék be a teniszezőt az országba, akkor is lehetnének tüntetések.
Korábban írtuk: Djokovic újra idegenrendészeti őrizetbe került
Novak Djokovic szombaton ismét idegenrendészeti őrizetbe került, miután pénteken az ausztrál bevándorlásügyi miniszter visszavonta a férfi teniszezők világelsőjének vízumát - értesült az ausztrál hírügynökség (AAP).
Alex Hawke "egészségügyi és közrendi okokból" és "közérdekből" hozott pénteki döntése nyomán a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból, és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen. Péntek este az ausztrál szövetségi bíróság meghallgatáson fogadta Djokovic ügyvédeit, akik közölték: fellebbeznek Hawke döntése ellen.
A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el addig, míg hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta vízumát. Az AAP információi szerint oda került vissza szombaton a játékos. Vasárnap helyi idő szerint 8 órakor Djokovicnak a bevándorlási hatóság előtt kell megjelennie meghallgatásra, majd 10 és 14 óra között felkészülhet ügyvédeivel az utána következő bírósági meghallgatásra. Azon dől el végleg, hogy elindulhat-e az Australian Openen.
A 34 éves sztár korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott - igaz, nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.
Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.
(MTI)
Korábban írtuk: