Egy polgári személy meghalt az oroszországi Belgorodi területen fekvő Novaja Tavoljanka faluban hétfőn, amikor ukrán tüzérségi lövedék csapódott be egy mezőgazdasági létesítménybe - írta közleményében a dél-oroszországi megye kormányzója.
Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt is közölte, hogy az ukrán támadás következtében a Belgorodi területen megszakadt az áram-, a gáz- és a telefonszolgáltatás.
A kormányzó közölte, a támadás három határ menti települést érintett: a terület azonos nevű székhelyétől, Belgorodtól nyugatra fekvő Grajvoron és Krasznaja Jaruga, valamint a Belgorodtól délkeletre fekvő Sebekino falvakat.
Az orosz energiaügyi minisztérium közölte, hogy Sebekinóban megkezdte a javítási munkákat, és hozzátette: 240 ezer embert érintenek az áramkimaradások.
Moszkva szerint az ukrajnai Harkiv megyével határos Belgorodi területet az ukránok rendszeresen támadják a 2022 februárjában Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete óta.
Az orosz védelmi minisztérium hétfői napi jelentése szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Novopokrovszke és a Harkiv megyei Sztepova Novoszelivka falut.
Novopokrovszke az Ocseretinei magaslat közelében fekszik, ahol az orosz erők gyors eredményeket értek el az elmúlt hetekben, Sztepova Novoszelivka pedig Kupjanszk, az északkelet-ukrajnai offenzíva egyik célpontjának irányában található.
A hét végén az orosz hadsereg már bejelentette három másik falu elfoglalását is.
Az orosz védelmi tárca közölte: harminchat ukrán drónt lőttek le hétfőre virradóra, másik hármat pedig hétfő délután a Belgorodi terület felett.
(MTI)