Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Novozselanne és Kosztyantinyivka, valamint a Harkiv megyei Szinykivka települést - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.
A tárca szerint az orosz hadsereg az elmúlt hét folyamán nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal 14 csoportos csapást mért ukrán energetikai létesítményekre, repterekre, üzemanyag- és fegyverraktárokra, dróngyártó műhelyekre, személyzet nélküli hajók tárolóhelyeire, valamint ukrán erők és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési pontjaira. A Moszkvában közölt - az augusztus 24. és 30. közötti időszakra vonatkozó - összesítés csaknem 17 ezer főben nevezte meg a "különleges hadművelet" övezetében elesett és súlyosan sebesült ukrán katonák számát.
A tárca a héten Ukrajnában megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között egy MiG-29-es repülőgépet, 17 harckocsit - köztük egy-egy amerikai Abrams és német Leopard tankot - 38 páncélozott harcjárművet, hat sorozatvetőt - beleértve egy amerikai HIMARS-t -, három ATACMS műveleti-harcászati rakétát, 31 HIMARS-rakétát, négy Tocska-U harcászati rakétát, 19 francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 311 légi és hat tengeri drónt. A pilóta nélküli repülőszerkezetek közül 127-et a "különleges hadművelet" övezetén kívül tettek harcképtelenné.
Az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta megsemmisített ukrán drónok száma meghaladta a 30700-at, a tábori lövegeké és aknavetőké pedig a 13800-at.
Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az elmúlt nap folyamán több mint 380 embert és 22 páncélozott harcjárművet, köztük egy harckocsit veszítettek. Az augusztus 6-án indított támadás során Moszkva szerint az ukrán fél ebben a térségben több mint 7800 embert, 75 harckocsit, 36 gyalogsági harcjárművet, 64 páncélozott személyszállító járművet, 507 páncélozott harcjárművet, 235 gépkocsit és 53 tüzérségi löveget veszített.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.
(MTI)