Libanon, a Közel-Kelet és a világ is biztonságosabb lesz Haszan Naszrallah, a Hezbollah síita szervezet vezetőjének halálával végződött izraeli katonai akció nyomán - jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban.
A miniszter az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció miniszteri ülését megnyitó beszédében Haszan Naszralláh-t "kegyetlen terroristának" nevezte, akinek tevékenysége sok áldozatot szedett, köztük amerikaiakat, izraelieket, valamint libanoni és szíriai civilek haláláért is felelős volt. Része volt abban is, hogy Libanon országként nem tudott előrelépni - tette hozzá.
Antony Blinken ugyanakkor megismételte, hogy az Egyesült Államok a Hezbollah és Izrael közötti konfliktus rendezésében diplomáciai megoldást szorgalmaz, és ennek érdekében dolgozik, ami "valós biztonságot" nyújt Izrael és Libanon számára.
Az Izrael és a palesztin Hamász közti gázai konfliktus kapcsán a külügyminiszter szintén azt hangoztatta, hogy Washington tovább dolgozik egy tűzszünet elérése érdekében, aminek nyomán a túszok kiszabadulnak, és a gázai lakosság helyzete is könnyebbé válik.
Antony Blinken az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció 87 tagállamának delegációi előtt úgy értékelte, hogy a nemzetközi együttműködés 10 éve alatt sikerült megakadályozni, hogy az Iszlám Állam elérje célját egy földrajzi értelmében összefüggő kalifátus kialakításában, és hangsúlyozta, hogy a koalíció tagjai 2017-ben felszámolták az Iszlám Állam utolsó iraki erősségét. Hozzátette ugyanakkor, hogy a terrorszervezet elleni harc nem zárult le, mert az megpróbálja újraszervezni magát a Közel-Keleten, és sikerült teret hódítania Ázsiában.
Antony Blinken közölte, hogy az Egyesült Államok számára az elsődleges fontosságú, hogy az iraki kormány képviselőjével és más nemzetközi partnerekkel tartott tárgyaláson megvitassa az amerikai katonaság iraki távozásának részleteit, amiről a bagdadi kormánnyal megállapodás született. A hónapokon keresztül tartott egyeztetések eredményeként az amerikai katonák 2025 szeptemberéig vonulnak ki Irakból, a kivonulást a bagdadi kormányzat kezdeményezte.
(MTI nyomán)