Új erdélyi magyar párt bejegyzéséről döntött a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács választmánya. Aki esetleg furcsállja, hogy tegnap még Markó Bélával lengetett zászlót Tőkés László és az ő kezét szorongatta óriásplakátokon, jelezve, hogy ezzel az emberrel minden rendben, ma pedig pártot akarnak alapítani, azt "megnyugtatjuk": a volt püspök nem fog túlságosan eltávolodni az RMDSZ-től akkor sem, ha sikerül megalapítani a pártot - bizonyos időközönként (de a parlamenti választásra biztosan) újból létrejön majd az "összefogás" (értsd: osztozkodás), ebben pedig Tőkésék nagyobb súllyal tudnak részt venni majd, mint egy fantomszervezet vezetőiként, ráadásul mögöttük áll a hihetetlenül megerősödött Fidesz is. S hogy miért Markóval sikerült folyamatosan leülni az elmúlt években tárgyalni, nem az MPP-vel, de még az SZNT-vel sem? Nos, ez költői kérdés, mely magában hordozza a választ.

Az RMDSZ zászlaja azért közös marad

"Erdélyben egyre hangsúlyosabb a választói elégedetlenség a két létező magyar párttal szemben. Igény mutatkozik egy olyan politikai párt létrehozására, mely az erdélyi magyarság érdekeit, valamint az autonómiatörekvéseket nem csupán kampányalkalmakkor hangoztatja, hanem ténylegesen is felvállalja" - mondta Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke a Tőkés László vezette szervezet választmányának hétvégi, nagyváradi tanácskozása után. Hozzátette, hogy a pártalapítás ügyében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács november végén tartandó közgyűlésének kell a végső szót kimondania.
Egy afféle Tőkés-párt létrehozását tervezik, amelyik azokat az értékeket állítaná programja középpontjába, amelyeket Tőkés László képvisel immár 20 éve az erdélyi magyar politikában - fejtette ki. Toró úgy vélte, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a hatalom öncélú akarása bűnébe esett, a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Pártnak pedig a jóra való restség róható fel.
A bejelentés az RMDSZ rosszallását vonta maga után. Kelemen Hunor, a szövetség ügyvezető elnöke elhibázott döntésnek nyilvánította a pártalapítást, szerinte az nem szolgálja a romániai magyarság egységét. Olcsó populizmusnak és demagógiának tartotta, hogy a körvonalazódó új párt az autonómia jelszavával kíván elindulni, hiszen - mint fogalmazott - az autonómiáért nem lehet úgy harcolni, hogy nem veszünk részt a jogalkotásban. Megítélése szerint pedig az egység megbomlása a törvényhozásból való kiszoruláshoz vezethet.
A román törvények egyébként meglehetősen nehezen teljesíthető feltételekhez kötik a pártbejegyzést. A kezdeményezőknek legkevesebb 25 ezer támogató aláírását kell összegyűjteniük, és nem elég valamennyi erdélyi megyében támogatókkal rendelkezni, hanem két Erdélyen kívüli megyéből és Bukarestből is legkevesebb hétszáz aláírást kell összegyűjteni.
(Kuruc.info - InfoRádió nyomán)
Kapcsolódó: