A köztársasági elnök a felvidéki Deákin vakerolt a Szent István napi emlékünnepen. Uniós közhelyekkel, hazugságokkal tűzdelt beszédének nem sok köze volt a magyarság valódi gondjaihoz.

Csak üdvözölhetjük, hogy ez Európai Unió jogrendje az egész régióra rákényszeríti az európai jogi normákat,  a jogállamiságot, azt, hogy nem lehet senkit diszkriminálni nemzetisége, vallása, fajtája miatt, és nem tűrhető meg, hogy valakit azért érjen bántódás, mert az anyanyelvet használja - hazudta ünnepi beszédében Sólyom László magyar államfő, aki vasárnap Felvidéken, a mátyusföldi Deákin vett részt a Szent István napi megemlékezésen.

(Kuruc.info: mivan, Lacibá??!! Rákényszeríti? Tótiában, ahol se területi, se kulturális autonómiája nincs az őshonos magyarságnak, ahol Hedviget nem csak megverték de máig lecsukással fenyegetik, ahol a Meciar-időkben egyszerűen átrajzolták a megyehatárokat, nehogy bárhol is többségbe kerüljenek véreink, s ezen semmilyen későbbi szlovák kabinet nem változtatott. Ahol a tankokkal fenyegetőző, már kormányra jutott Slota megint nyelvtörvénnyel fenyegeti a magyarokat. Uniós normák, jogállam? Feldughatod magadnak, Madár elnök úr.)

Az ünnepi misét követően a Deákira sereglett mintegy másfélezer embert az államalapító Szent István és a falualapítók közös emlékművénél Bukovszky János polgármester köszöntötte, majd Merva Arnold deáki helytörténész eredeti hangzása szerint adta elő a Halotti beszédet, első összefüggő írásos nyelvemlékünket, amelyet ebben a községben használtak egykor.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke beszédében hangsúlyozta: önmagunknak és az utánunk jövő nemzedékeknek tartozunk azzal, hogy Szent István örökségét, szellemiségét és bölcsességét átadjuk nekik.
Kuruc.info - Héjjas