A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Zöld Válasz Nemzeti Környezet- és Fogyasztóvédelmi Egyesület a Föld napja alkalmából felhívja a figyelmet, hogy hazánkban a környezet- és természetvédelem szintje a rendszerváltás óta tartó időszak mélypontjára ért. Nincs lejjebb, nincs hova hátrálni - szólítanak fel közleményükben. Ezért a helyzetért pedig - állapítják meg - az elmúlt 26 év valamennyi kormánya és szakterületért felelős minisztere, államtitkára egyaránt felelős.
Nemzeti érzelmű közösségekként vallják, hogy a balliberális ideológia a környezetvédelemnek mostoha gazdája volt. A két szervezet régóta hangoztatja, hogy az úgynevezett zöld gondolat nem egy baloldali, liberális eszme. A környezet- és természetvédelem hitvallásuk szerint egyfajta ragaszkodást feltételez: ragaszkodást az anyaföldhöz, ami egyenlő a hazaszeretettel. Ez pedig már magában rejti a nemzeti értékrendet.
A Jobbik és a Zöld Válasz Egyesület szerint minden hazáját szerető magyar embernek egyforma felelőssége van abban, hogy a Kárpát-medence a jövő generációk magyarjai számára is megmaradjon olyan gyönyörű helynek, amilyennek őseink láthatták.
"Nem engedjük tönkretenni, a károkozók ellen politikai pártként és civil szervezetként a magunk területén külön-külön és együttesen, a törvényesség keretein belül minden eszközt felhasználva fel kívánunk lépni. A Föld napja után a mai napon meghirdetjük a Magyar Föld Évét, melynek során politikai és mozgalmi eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a hazánkat fenyegető veszélyekre" - zárul közös közleményük.