Amennyiben Törökország felmondja a márciusban kötött megállapodását az EU-val, és a jövőben nem tartóztatja fel a migránsokat, akkor „Európának szép lassan vége lesz”. Az EU védelmi képessége gyakorlatilag egyenlő a nullával, ami létezik, azt sem használja – jelentette ki Földi László titkosszolgálati szakértő az M1 Ma reggel című csütörtöki műsorában.
Földi László szerint Törökország, szemben az Európai Unióval, nagyon világos stratégiával gondolkodik a saját jövőjéről és érdekeiről.
– Ha Európa végre hajlandó lenne kimondani, hogy a kontinens a zsidó-keresztény kultúrkörre épül, és keresztény világot épít, akkor Törökország uniós csatlakozása fel sem merülhetne. Ennek felvetése a múltban politikai, taktikai hiba volt, amelynek következményeivel most kell számolnunk. Az EU pedig stratégia hiányában folyamatosan taktikai megállapodásokra kényszerül – magyarázta.
Legutóbb ilyen volt az a megegyezés, mely szerint a vízumkényszer eltörléséért cserébe Törökország megállítja az „inváziót” Görögország irányába. Pedig az EU-nak lenne ütőlapja, csak nem akarja kijátszani. Törökországgal ugyanis csak egy kérdésről lehetne alkudozni: a NATO tagja marad-e, vagy nem – vélte.
A szövetség lényege ugyanis, hogy egy ilyen inváziós helyzetben védenie kell a többiek érdekeit. Az fel sem merülhetne, ahogy korábban megtörtént, hogy óriási tömeget enged a szövetségesei felé egy NATO-tag, amivel megtagadja a szövetségei alapértéket – mutatott rá a titkosszolgálati szakértő.
Erre a NATO még nem reagált – folytatta, bár Amerikának nem is érdeke kizárni a törököket a szövetségből. Törökországban van ugyanis az az amerikai tengeri támaszpont, amely Oroszország irányába jelent komoly taktikai, stratégiai értéket az Egyesült Államok számára. Innentől kezdve fel sem merülhet a kizárás, Törökország pedig visszaél ezzel – fogalmazott.
Földi László beszélt arról is, hogy ha Törökország felmondja a márciusban kötött megállapodását az EU-val, és a jövőben nem tartóztatja fel a migránsokat, akkor „Európának szép lassan vége lesz”. Az EU védelmi képessége gyakorlatilag egyenlő a nullával, ami létezik, azt sem használja – fűzte hozzá.
A szakértő megjegyezte azt is, hogy nem az Iszlám Állam jelenti a legfőbb problémát, hanem Törökország, hiszen egyértelmű érdeke az iszlám térhódításának elősegítése, ilyen értelemben pedig szövetségese Szaúd-Arábiának és – áttételesen ugyan – az Iszlám Államnak is. „Egy nagyon végiggondolt stratégia mentén próbálják teljes egészében elfoglalni Európát”, amihez utóbbi jelenleg asszisztál – emelte ki.
Szerinte a megoldást az EU határainak lezárása jelentetné, és a bevándorlókat már azelőtt meg kellene állítani, mielőtt azok elérik a kontinenst. Videó itt.
(Híradó)