Miskolc polgármestere, a Fidesz és az LMP helyi szervezete, illetve a megyei cigány önkormányzat is elhatárolódott kedden a Jobbik holnapi felvonulásától, amelyet a súlyosan cigányfertőzött avasi városrészben tartanak. Szerdán két másik szervezet is demonstrációt tart Miskolcon.
"Nem engedjük csatatérré változtatni az Avast!" - írta közleményében Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere. Megfogalmazása szerint "a szélsőséges erőknek az Avas csak eszköz a saját politikai céljaikhoz. A problémát azonban mi azután is kezelni fogjuk, hogy véget érnek a vonulgatások, és levonulnak a szélsőségek az Avasról" (ezek szerint tehát a problémákat már eddig is "kezelték", csak éppen az ott élő magyarok nem vették ezt észre, továbbá a Fidesz számára nem a rablógyilkos cigányok a szélsőségesek, hanem az ellenük tüntető magyarok - a szerk.)
A Jobbik október elsején jelentette be, hogy menetet szervez az avasi városrészében, amellyel felhívja a kormány és a helyiek figyelmét: elfogyott az emberek türelme, és Magyarországon ma nincs közbiztonság. Ugyanerre a napra békés demonstrációt hirdetett a Demokratikus Koalíció, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat pedig a Hazáért, a demokráciáért! elnevezéssel indít menetet.
Az Avason élők egyszerűen rendre és biztonságra vágynak - írta a polgármester, aki "felelős magatartásra" szólított fel mindenkit. Kriza Ákos szerint az október 17-i "szélsőséges demonstrációkról" minden miskolcinak tudnia kell, hogy az önkormányzat és a rendőrség a rend pártján áll, és "a rendőrség fenntartja a rendet" (kár, hogy az év többi 364 napján nem teszi - a szerk.).
Sebestyén László, a Fidesz miskolci szervezetének elnöke is azt közölte, elutasítják a "politikai önérdeknek ezt az üres és felelőtlen megnyilvánulását", elutasítják "a jobbikos semmi nem jó politizálást, mert nem rendet teremt, hanem heccel, és végeredményben káoszt szül".
Az LMP városi szervezete szintén úgy gondolja, hogy nem egy parlamenti párt feladata a rendfenntartás biztosítása és az igazságszolgáltatás gyakorlása. "Úgy gondoljuk, hogy a rendfenntartás a rendőrség, az ítélkezés pedig a bíróság feladata, az elmúlt hónapokban mindkét szerv megfelelően próbálta kezelni az Avas körül kialakult kényes helyzetet" - fogalmaz az LMP közleménye.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Roma Önkormányzat közölte: elhatárolódik mindenféle "szélsőséges megmozdulástól és megnyilvánulástól", legyen az jobb- vagy baloldali. A szervezet ugyanakkor tudatta: támogatja a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak a cigányság érdekeinek védelmében tett törekvéseit, "amennyiben az kizárólag a cigányság érdekeit szolgálja, pártpolitikától mentesen."
(MTI nyomán)
A holnapi megmozdulások helyszínei: