Jelentős változás előtt áll a TV2: már kiderült, hogy Simicska Lajos és üzlettársai nem akarják, de nem is tudják támogatni anyagilag a tévétársaságot, viszont a miniszterelnökkel jóban lévő "Andy" Vajna már házon belül van. Ugyanakkor az állami vállalatok és a kormány nyár óta igen bőkezű lett a társasággal, aminek viszont szintén Simicskáék ihatják meg a levét.
Zoom
Először fújt visszavonulót a hónapok óta tartó „háborúban” Simicska Lajos: a hvg.hu-nak több forrásból is megerősítették, hogy kikerült a milliárdos vállalkozó érdekeltségi köréből a TV2, ahol a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Andrew G. Vajna kormánybiztos, filmproducer került meghatározó helyzetbe. A lap úgy tudja, Vajna heteken keresztül tárgyalt a tévétársaság vezetőségével, és ennek eredményeként várhatóan két műsoros produkcióját is a TV2 főcsatornájára viszi. Ezzel párhuzamosan az állami hirdetők is beálltak a tévé mögé.
Az országgyűlési választások után Orbán Viktor élezte ki a konfliktust az egyik legrégebbi barátjával és szövetségesével, a párt gazdasági hátországát az 1990-es évek óta építgető és irányító Simicska Lajossal. A miniszterelnök ugyanis úgy érezte, a Simicska érdekeltségébe tartozó cégbirodalom túl nagy befolyással bír az államigazgatásban, akadályozzák az új gazdaságpolitika kibontakozását, nem adnak teret más Fidesz-közeli vállalkozóknak.
A „háború” kulcskérdése kormányzati és fideszes források szerint, hogy mi lesz azzal a médiabirodalommal, melyek a milliárdos üzletember Simicska, illetve társai (Fonyó Károly, Liszkay Gábor, Nyerges Zsolt) érdekeltségébe tartoznak. A Népszabadság szeptember elején arról írt, a miniszterelnök környezetében úgy látják: „a megbékélés ára” Simicska médiaportfóliójának „feladása, részben vagy egészben”. Ezen a téren Orbán főleg "Andy" Vajnára, illetve a filmproducer barátjára, a miniszterelnök főtanácsadójára, Habony Árpádra támaszkodott Simicskával szemben.
"Andy" a tévébizniszben
Arról, hogy "Andy" Vajna érdeklődött a TV2 iránt, már korábban is írt a sajtó, ám piaci források szerint ma már többről van szó: a tárgyalások most már a végéhez közelednek, a filmproducer két műsorát is a TV2 sugározhatja a jövőben.
Zoom
"Andy" Vajna a Fidesz választási eredményváró bulijára jön - megérkezett
A HVG forrásai nem árulták el, pontosan milyen produkciókról van szó, de egy gyors internetes kereséssel megtalálták azt a szeptemberi hírt, mely szerint a filmügyi kormánybiztos és felesége, Vajna Tímea három évre megvette a Miss Universe Hungary rendezésének jogait. Ennek része, hogy a szépségkirálynő-választás döntőjét 2016-ban Amerika helyett Magyarországon rendezhetik meg. Keresték az ügyben a TV2-t, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseikre, a lap TV2-s forrásai pedig még névtelenül sem akarták kommentálni a hírt.
Egy, az ügyletre rálátó piaci forrás szerint Vajna nem Habony Árpád közvetítésével tárgyalt a TV2-vel. A köztévé fenntartója, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap október végén jelentette be, tavasszal az M2-n lesz egy új bulvárcsatornájuk, 2015 nyarától pedig elindítják M4 Sport nevű adót. A Népszava információi szerint a bulváradó ötlete Habonytól származik, a HVG szerint a kormányfő tanácsadója most inkább ezzel foglalkozik. Vajnának egyébként is van közvetlen kapcsolata a TV2-nél: úgy tudni, a producer Yvonne Dedericknek ügyvédként dolgozó férjének ügyfele. (Dederick a tévé egyik tulajdonosa – HVG szerk.)
Mindesetre Vajna most már formálisan is kapcsolatba fog kerülni a TV2-vel, ami elképzelhetetlen lenne, ha a társaság még mindig Simicska érdekeltségébe tartozna. A piacon közismert, hogy a két üzletember viszonya nem nevezhető szívélyesnek. A Simicska ügyleteiről az Orbánnal folytatott háború kirobbanása óta igen jól értesült Népszava a múlt héten arról írt, a tévé várható kiadásai miatt (lásd lentebb) a milliárdos vállalkozó „elengedte a társaság kezét”, ám alighogy „levonult”, a társaság mögött máris megjelentek az állami cégek a reklámjaikkal.
Zoom
Simicska és Fonyó - sebeket kaptak, de a nyugdíjjal valószínűleg nem lesz gond
Az Orbán–Simicska-konfliktusnak nyár óta egyébként már számos jelét lehetett látni: a Simicska kezében lévő média gyakran bírálta a kormányt, kiszorították a vállalkozó embereit a minisztériumokból, stoppolták az állami cégek szerződéskötéseit, a kormány helyzetbe hozott olyan tőkéseket, akik nem tartoznak Simicska cégeihez. Szintén a konfliktusra vezetik vissza a médiapiacon a reklámadó bevezetését is.
Ki állt a TV2 mögött?
- A német ProSiebenSat.1 Group (P7S1) tavaly tavasszal kezdett tárgyalásokba a magyar leánya eladásáról. Lehetséges vevőként a svéd Viasat mellett feltűnt a Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Infocenter.hu Zrt. is.
- A Viasat – az akkor még csak belebegtetett – reklámadó miatt visszalépett. A Fidesz-közeli vállalkozók inkább egy kínai befektetővel akarták megfinanszírozni a vételárat, ám ez az üzlet sem jött össze. Nyerges tavaly nem tartotta jó ötletnek a 2010 óta veszteséges tévé megvételét. Állítólag úgy látta, a magas vételár, a veszteség kiegyenlítése, a nézettség növelése rengeteg pénzt emésztene fel, ráadásul az állami hirdetések átcsoportosítása a TV2 javára megkövetelné, hogy a többi, érdekeltségébe tartozó médiacégtől vonjanak el reklámokat. Ugyanakkor Orbán egy tavaly nyári interjújában leszögezte: szükség van egy magyar tulajdonú kereskedelmi tévére.
- A tévétársaság eladásáról a P7S1 végül a magyarországi leány két vezetőjével, Simon Zsolttal és Dederickkel állapodott meg, ők lettek a tévé új tulajdonosai. Bár Simon és Dederick többször is határozottan cáfolta, hogy „másvalakinek” vették volna meg a TV2-t, piaci források szerint üzleti tárgyalásaikon soha nem cáfolták, hogy az anyagi háttér megteremtésében ki tudják használni kapcsolatrendszerüket. (Arról, hogy Simonnak vannak fideszes kapcsolatai, már 2012-ben beszámolt a Magyar Narancs).
- Idén tavasszal volt egy kísérlet arra, hogy újrarendezzék a piaci reklámokat, és előteremtsék a pénzt a TV2 fefuttatására. Simicska két üzlettársa körbejárta a hirdetéseket közvetítő ügynökségeket nyomást gyakorolva rájuk, hogy a reklámok egy részét csatornázzák be a kisebbik kereskedelmi tévébe, ám ennek a külföldi médiaügynökségek többsége ellenállt, sőt volt olyan, amelyik azonnal panaszt tett az anyaországa budapesti nagykövetségén.
Márpedig az idő szorít: a P7S1-nak 5 év alatt kell kifizetni a vételárat, amennyiben ez nem sikerül, a tévé visszaszáll a németekre. Piaci információk szerint legkorábban 2017-ben kell fizetni, így a TV2 akkor érezné leghamarabb a terjesztési díj hiányát – addig nyereségessé kell válnia, tartalékot kell gyűjtenie.
De addig is komoly terhei lesznek a tévének:
- A TV2 ügyvezető igazgatója 6-8 milliárd pluszbevételre számított abból a kábelcégektől jövő terjesztési díjból, melyet 2015-től szedhetett volna a társaság. Ám ettől a kormány „rezsicsökkentés” címén törvénnyel tiltotta el a két tévét.
- 2015-től már a TV2 sem tudja leírni a veszteségeit a reklámadóból, így legalább 1,6-1,7 milliárdot kell befizetnie a kincstárba.
- Bár a Magyar Reklámszövetség tárgyalásokba kezdett a netadó visszavonása után a reklámadó mérsékléséről, illetve fokozatos kivezetéséről, a kormány bekeményített: 10 százalékkal növelte a médiaadó legfelső kulcsát. A nemzetgazdasági miniszter a múlt héten azt nyilatkozta, információjuk van arról, hogy jövőre a TV2-nek is olyan magasak lesznek a reklámbevételei, hogy beleesnek az 50 százalékos sávba.
Az állam már a TV2 pártján áll
A médiapiacot figyelő Kantar Media adatbázisa szerint júliusban fokozatosan, augusztustól meredeken nőtt az állami hirdetések száma és aránya a TV2-ben – miközben a piaci reklámok enyhe csökkenést mutatnak, ami egy TV2-s forrás szerint betudható "az ebben a tekintetben gyengébb nyári időszaknak". Az RTL Klubnál júliust követően bezuhantak az állami hirdetések, annak ellenére, hogy a társaság csatornái tovább tudták növelni a nézettségarányukat.
Médiaügynökségi források szerint október-novemberben tovább növekedett az állami reklámok száma a TV2-ben: ebben a két hónapban közel kétszer annyi állami hirdetés volt a tévétársaságnál, mint az összes többinél együttvéve (a Kantar Media legfrissebb adatai szeptemberiek – HVG szerk.). Ugyanakkor a második grafikonból az is kiderül, hogy az állam még mindig jóval kevesebbet hirdet, mint a piaci szereplők, így kérdés, hogy anyagilag kisegíti-e a TV2-t, hogy az állam és a kormány mellé állt.
Zoom
Ettől tartottak?
Ha valóban igazak azok az információk, hogy tavaly Nyerges a TV2 értékesítése miatt a piac átrendeződésétől tartott, akkor most elmondhatjuk: félelmei beigazolódnak.
A lap megnézte azt is, hogyan alakult a Simicska–Fonyó–Nyerges érdekeltségű médiában idén az állami hirdetések száma. Az országos sugárzású Class FM-ben, illetve a kisebb Music FM-ben június-júliusban bezuhant a görbe.
Zoom
A három legnagyobb kereskedelmi rádió állami hirdetései
A Századvég lapja is kilőtt
A napilappiacon jelen van kormánynak dolgozó Századvég tulajdonába tartozó Napi Gazdaság. A Simicskától való „függetlenségét” meg is hálálták: júniusban és szeptemberben is 12 oldalnyi hirdetést pakoltak a naponta 16 oldalon megjelenő lapba, annak ellenére, hogy igen kevés fogy belőle.
(HVG nyomán)