Az MSZP és a Magyar Liberális Párt is lemondatná mandátumáról és posztjairól a parlament jobbikos alelnökét, Sneider Tamást egy internetre felkerült hangfelvétel miatt. A hangfelvételen Sneider elmagyarázza, miért van szükség a Jobbik "cukiságkampányára" és többek között megjegyzést tesz Orbán Viktor származására is.
Az MSZP arra szólítja fel a jobbikos Sneider Tamást, hogy mondjon le parlamenti alelnöki posztjáról és képviselői mandátumáról. A Magyar Liberális Párt a Jobbikot szólította fel Sneider lemondatására, mert a párt szerint a politikusnak sem alelnökként, sem képviselőként nincs helye a parlamentben.
Mindkét párt egy internetes blogoldalon közzétett hangfelvételre hivatkozott, amelyeken Sneider Tamás országgyűlési képviselő többek között zsidózik, majd megjegyzéseket tesz Orbán Viktor miniszterelnök édesanyjának vélt cigány származására.
A Magyar Narancs Online azt írja, a mintegy 10 perces felvételt még 2014. szeptember végén rögzítették egy szekszárdi Jobbik-rendezvényen, ahol egyébként egy rovásírásos táblát avattak fel a Betyársereg jelenlétében. A felvételen Sneider Tamás többek között a jobbikos új kommunikáció, a "cukiságkampány" lényegét magyarázza el és azt mondja, képviselőként nem mondhat ki olyan dolgokat, mint a Betyársereg vagy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Szövetség, amelyekkel megosztják a munkát, hogy hosszú távon a Jobbik meg tudja szerezni a békére és nyugalomra vágyó nyugdíjasok szavazatát.
Sneider a lapnak elismerte, hogy ő beszél a felvételen, amelyről azt mondta, nem gondolta volna, hogy hírértékkel bír, mert szerinte minden lakossági fórumon ugyanezt mondja el. A politikus hozzátette, szerinte a mai kor következménye, hogy olyan szervezetek alakulnak, mint a Betyársereg vagy a Magyar Gárda, és "egyértelmű, hogy ezeknek a szervezeteknek más feladatuk van, mint az ország második legnagyobb pártjának. A közös, ami összeköt minket, az a nemzeti alapon nyugvó magyarságféltés" – közölte.
Sneider a Magyar Narancsnak azt is elmondta, szerinte szocialista politikusok terjesztették el Orbán Viktorról, hogy roma származású, de épp a hangfelvétel készítése előtt pár héttel találkozott felcsúti lakosokkal, akik azt mondták neki, hogy a miniszterelnök édesanyja roma.
Lukács Zoltán, a szocialista párt alelnöke azt mondta, amennyiben a felvétel hiteles, akkor szerinte Sneider Tamás leleplezte a Jobbik igazi arcát, vagyis hogy a párt politikája nem, csak a kommunikációja változott. Az MSZP-s politikus felszólította Vona Gábort, a Jobbik elnökét is, hogy mondja el, igaz-e, hogy csak a kommunikáció változott. Ha ez igaz – folytatta –, akkor felszólítják Kövér László házelnököt, hogy ne bízza meg Sneider Tamást semmilyen alelnöki teendővel.
A hazugsággal számtalanszor megbukott MSZP frakcióvezető-helyettese minden bizonnyal saját dicstelen történetükből kiindulva arra jutott, hogy szerinte a Jobbik átvágta az embereket, kicsalta a szavazataikat, hiszen most kiderült: a párt egyáltalán "nem konszolidálódott, egyáltalán nem akarja az embereket képviselni, hatalmat akar, ezért álarcot vett fel". Lukács Zoltán szerint a Jobbik ugyanolyan "szélsőséges, bűnözőkkel kapcsolatot tartó embertelen párt", mint volt eddig. Jelezte, az MSZP szakpolitikusai azt is vizsgálják, hogy a felvételen elhangzottak rejtenek-e nemzetbiztonsági kockázatot.
A Jobbik közleményben állt ki Sneider Tamás mellett
A Jobbik furcsállja az MSZP megdöbbenését azon, hogy a Jobbik a néppárti nyitás jegyében finomított az országos kommunikációján, de tartalmilag egy jottányit sem változtatott a politikai programján. Hiszen mind Vona Gábor, mind a nemzeti párt országos politikusai számtalan fórumon, interjúban leszögezték: a Jobbik nem fog eltérni 2010-es és 2014-es választási programjának alapvetéseitől, attól függetlenül sem, hogy a párt jobban odafigyel országos kommunikációjára, hogy a politikai ellenfelek ne köthessenek bele az élő fába is - írja közleményében Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója.
"Bár értjük, hogy az MSZP politikusainak ez a hozzáállás nehezen érthető, mert az ő pártjuk az, amely gyakrabban cserélgette programját, ideológiáját, mint egy átlagember az alsógatyáját. Így habár az országot többször nyomorba döntő MSZP-nek csalódást okoztunk, de a bennünk bízó magyar embereknek nem fogunk" - hangsúlyozza a nemzeti politikus. Ennek ékes példájának tartja, hogy az MSZP vette el kormányon a 13. havi nyugdíjat, de a Jobbik kezdeményezése után, melyben a nemzeti párt országos aláírásgyűjtést indított a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása érdekében, fordítottak a köpönyegükön, és maguk is zászlajukra tűzték ezt a célt. Hangsúlyozza, ezt annak ellenére üdvözlik, hogy tudjuk: nem az emberek, hanem kizárólag saját hatalmi számításaik érdekében teszik ezt.
Szabó úgy véli, bizonyára frusztrálja a szocialistákat, hogy a Jobbik folyamatosan erősödik, miközben ők öt éve egy helyben toporognak, és reményük sincs a kispárti szerepből való kitörésre. Féltékenységükben vagdalkoznak, műbalhékat kreálnak, mert nem találnak fogást a Jobbikon, miközben őket két és fél évtizednyi korrupció, hazaárulás és bukott kormányzások terhelik - teszi hozzá.
A Jobbik ezért semmi okot nem lát arra, hogy Sneider Tamás kapcsán bármilyen retorzió is szóba kerüljön, és Lukács Zoltán azon kijelentését is visszautasítják, miszerint „szélsőséges, bűnözőkkel kapcsolatot tartó, embertelen párt” lenne a Jobbik, "hiszen napi munkánk kapcsán csak a legminimálisabb mértékben érintkezünk az MSZP politikusaival" - zárul a közlemény..
(MTI - HVG - Kuruc.info)