Megszüntetik az Országgyűlés üléseinek közvetítését a köztévékben, majd a híradóik "összefoglalják" a lényeget, azaz a Fidesz számára legkevésbé kellemetlen részeket. Ez derült ki a Házbizottság mai ülésén - számol be Novák Előd a Facebook-oldalán.
Pedig az M1 hírcsatornává alakul március 15-étől, tehát még több műsoridő nyílik a politikának, de persze csak cenzúrázottan. Kövér László alatt ide süllyedt az Országgyűlés sokat emlegetett "méltósága". (Persze a gyakorlat nem egyedi, pl. a XI. kerületben is most szüntette meg az önkormányzati tévé a testületi ülések eddigi közvetítését, míg az évi 200 millió forint közpénzből fenntartott Újbuda újságban eddig sem jelenhetett meg a Fideszen kívül más, még fizetett hirdetésként sem.) A Duna TV-n a parlamenti közvetítések eddigi idősávjában hétfőn többek közt egy új sorozat debütál "Jamie 15 perces kajái" címmel, valamint a Lola 71. részét és a "Charly, majom a családban" XII. évadját láthatja a nagyérdemű ahelyett, hogy pl. Orbán Viktor beszédes magyarázkodását tennék megtekinthetővé egy jobbikos azonnali kérdésre, melyben az állambiztonsági múltját firtatnánk, hiszen ő dokumentáltan a III/III Csoportfőnökség társadalmi kapcsolata volt.

Félhomályba burkolnák a pórnép előtt a parlamenti munkát
Frissítés: Megerősítette az MTVA: nem közvetítik élőben az üléseket
Az MTVA jövő hétfőtől nem közvetíti a parlamenti üléseket - erősítette meg a Klubrádió értesülését az Országgyűlés Hivatalának sajtóosztálya. Az állami média eddig több csatornán - Duna Tv, Magyar Rádió MR5 - is közvetítette élőben a parlamenti munkát. Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő rádiónknak azt mondta ennek kapcsán, hogy valamilyen megoldást keresni fognak, hogy az érdeklődők továbbra is követhessék, mi folyik a plenáris üléseken.
Az Országgyűlés Hivatalának sajtóosztálya Klubrádió megkeresésére azt közölte, hogy a parlamenti honlapon élő közvetítésen keresztül ezután is követhetőek a plenáris ülések, és minden korábbi ülés is megtekinthető időrendi keresés alapján.
Ezen túlmenően a Magyar Rádió MR5 Parlamenti adóján műholdas és internetes sugárzás által élőben hallgatható minden ülés.
A P+ kereskedelmi televízió szintén élőben közvetíti az Országgyűlés plenáris munkáját és a Törvényalkotási bizottság üléseit.
Az MTVA rádiós és televíziós napi híradásain túl az M1 információs csatorna szerdánként a Parlamenti Napló című műsorban számol be az országgyűlési eseményekről és közvetít minden olyan parlamenti eseményt, amely hírértékkel bír, többek között az interpellációkat és az azonnali kérdéseket, élő kapcsolás formájában is.
(Kubrádió)
2. frissítés: Jobbik: Elfogadhatatlan a parlamenti közvetítés megszüntetése
A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a jövőben jelentősen korlátozni kívánja a közmédia az országgyűlési közvetítések terjedelmét. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, valamint a Duna Televízió döntése értelmében mindössze az interpellációkról és az úgynevezett azonnali kérdésekről fog csak tudósítani a köztévé, így várhatóan a legfajsúlyosabb felszólalásokról, a napirend előttiekről nem.
A nemzeti párt szerint félő, hogy ez is annak a tudatos kormánypárti politikának a része, ami lépten-nyomon a hatalomgyakorlás ellenőrizhetőségének korlátozását és a politikai intézményrendszer átláthatatlanságát célozza.
Emlékezetes, hogy Kövér László házelnök korábban többször is a televíziós közvetítés értelmetlenségéről és haszontalanságáról beszélt. A Jobbik szerint nem csoda, hogy így gondolja, hiszen a kormánypárti politikusok a szavazásokon kívül alig találhatóak a munkahelyükön és a vitákban sem jeleskednek. Az előző ciklusban jellemző gyakorlat volt, hogy a nagy horderejű törvények vitáját a fideszes többség késő éjszakai idősávokba helyezte, hogy minél kevesebben szerezhessenek tudomást a jogszabálytervezetek tartalmáról. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében az Országgyűlés a lopakodó jogalkotás törvénygyára nem valódi törvényhozási műhely. Mindezek fényében nem tűnik a valóságtól elrugaszkodottnak, ha azt feltételezzük, hogy a közmédia vezetői kormányzati nyomásra döntöttek a közvetítés megszüntetéséről - mutat rá közleményében Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes.
Farkas szerint az élő közvetítés a híradóktól eltérő, manipulálatlan jellegéből adódóan a legbiztosabb információforrás az egyes parlamenti pártok szakpolitikai álláspontját illetően. Sem a rádiós közvetítés, sem a Parlament Televízió adása nem mentesíti a közmédiát ebbéli társadalmi kötelezettsége alól. Már csak azért sem, mert e kettő közel sem ér el annyi embert, mint a köztelevízió.
Bár a közmédia műsorszerkezetének átalakítása, valamint az új parlamenti munkarend valóban megnehezíti az országgyűlési közvetítések elhelyezését a műsorrácsban, de a jobbikosok szerint a törvényhozási munka nyilvánossá tétele a közszolgálati média legelemibb feladata. Felszólítjuk az állami média vezetőit, hogy a sajtóhírek szerint jelentősen megnövekedő csatornakínálatban szorítsanak helyet az országgyűlési közvetítéseknek és mondjanak nemet a kormányzati nyomásgyakorlásra - zárul a közlemény.