A "romák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetése" és a "roma holokauszt emléknapjának elismerése" mellett foglalt állást szerdán elfogadott határozatában az Európai Parlament (EP).

Az EP nagyobb erőfeszítést kért az uniós tagállamoktól "a romákat érintő hátrányos megkülönböztetés és gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben". A képviselők állásfoglalásukban azt is javasolják, hogy az unió "a második világháborúban megölt romák emlékére" augusztus 2-át a "roma holokauszt emléknapjaként" ismerje el.
Az állásfoglalásban a Parlament "mélységes aggodalmát fejezi ki a cigányellenesség növekedése miatt, amely a többi között a romaellenes retorikában és a romákkal szemben Európában elkövetett erőszakos támadásokban nyilvánul meg". "A cigányellenesség az Európai Unió normáival és értékeivel összeegyeztethetetlen, és jelentős akadályát képezi a romák sikeres társadalmi integrációjának" - áll a határozatban.
A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy hatékonyan hajtsák végre "a származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvére vonatkozó irányelvet, és ezáltal számolják fel a romák hátrányos megkülönböztetését, különösen a foglalkoztatás, az oktatás és a lakhatáshoz való hozzáférés terén". (Érdekes, a cigányokat soha semmire nem szólítják fel, pedig lenne mire, attól kezdve, hogy tanuljanak meg tisztálkodni, egészen addig, hogy fejezzék be a többségi lakosság fosztogatását, terrorizálását és gyilkolászását - a szerk.)
Az uniós parlament határozatában "elismerte a második világháború alatt történt roma népirtás, deportálás és internálás történelmi tényét", és erre szólítja fel a tagállamokat is. A "nácik és más rezsimek becslések szerint mintegy félmillió romát öltek meg, egyes országokban a roma lakosság több mint 80 százalékát irtották ki" - szól a hivatalos mese, ami még annyira sem igaz, mint az úgynevezett zsidó holokauszt "története" az elhunytak számának tükrében, lásd a lenti kapcsolódó anyagainkat.
Hölvényi György KDNP-s EP-képviselő a szavazást követően büszkén és boldogan emlékeztetett közleményében, hogy augusztus 2. Magyarországon már régóta hivatalos emléknap (jobban teljesítünk tehát, mint az egész Európa - de sajnos csak zsidó- és cigányseggnyalás terén).
"A roma holokausztról, a porajmosról, a mai napig kevesen tudnak, annak ellenére, hogy 500 ezer roma és szinti életét követelte" - hazudja a kormánypárti politikus közleményében.
Jávor Benedek, a PM politikusa sem akart lemaradni a versenyben, s arra hívta fel a figyelmet, hogy a határozat "a cigányság második világháborús szenvedéseinek állít emléket". "Az emléknap felhívja a figyelmet arra is, hogy az egyre erősödő cigányellenességgel - mint a rasszizmus egyik speciális fajtájával - szemben sürgős, határozott és közös európai fellépésre van szükség. A határozat elfogadása fontos lépés a romák és a többségi társadalom közös múltjának rendezése és a megbékélés felé" - emelte ki a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője, a javaslat egyik benyújtója.
(Kuruc.info - MTI nyomán)
Kapcsolódó: