Budapesti óriásmecset és iszlám kulturális központ látványterveit készíttette el egy török nonprofit vallási szervezet. A Türkiye Diyanet YouTube-csatornáján mutatta be a terveket még április 9-én – hívta fel a figyelmet az Index egyik olvasója.
A lap a Vigyázó blog forrásaira hivatkozva azt írta, a projekt Kőbányán készülhet el, a török nagykövet már tárgyalt is a X. kerületi polgármesterrel. Az Index informátorai azóta ezt a helyszínt a Fehér útra pontosították.
Zoom
Míg a török nagykövet nem kívánta kommentálni az értesülést, a X. kerületi polgármester elismerte, hogy megkeresték ezzel kapcsolatban a tavalyi év végén. Bár az érintett terület nem a kerület, hanem a főváros tulajdona, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója még nem hallott erről a beruházásról, így csak hétfőre ígért tájékoztatást.
Az Index úgy tudja, a projektet a török Aktar Design Studió tervezi, a cég még a Facebook-oldalára is kirakta a videót.
(Index nyomán)
Frissítés: Orbán már puhítgat
Orbán Viktort a Kőbányára tervezett mecsetről is kérdezték újságírók, amikor leadta voksát a Normafa területének rendezéséről szóló helyi népszavazáson.
Azt mondta, Magyarországon sok fizetős, javarészt vallásos külföldi diák van, akik nem tudják hol gyakorolni vallásukat. Ők elég komoly összegeket fizetnek, van olyan vidéki egyetemi város, amelyet jószerivel az arab világból érkező diákok tartanak fönn – jegyezte meg, hozzátéve, hogy "hivatalosan még nem tárgyaltak a mecsetről, de foglalkozni kell vele".
(Origó nyomán)
Kapcsolódó: