Nagy erőkkel készül Magyarország a horvát határ lezárására, a csirkeháló 41 kilométeren már áll, most további határszakaszokra küldenek építőanyagot és katonákat. Bakondi György azt is elmondta, hogy szombaton 4800, ma éjféltől további 3400 betolakodó érkezett Magyarországra. Kovács Zoltán szerint Horvátországban állami segítséggel folyik az embercsempészet.
A beremendi határátkelőről nyilatkozott az M1-nek Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, valamint Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap dél után.
Bakondi azt mondta, a horvát határszakaszon szombaton 4800 ember lépett be az országba, éjfél óta pedig további 3400-an érkeztek. Szavai szerint valamennyi határátkelőnket nyomás alatt tartják "a horvát szervezők".
Zoom
Bepótolták a néhány napos kiesést
A magyar hatóságok úgy tudják, hogy Horvátországban tíz busz forgó rendszerben hozza a menekülteket Beremendre, de a többi átkelőn is csúcson lesz a forgalom. Ezért komoly erőket csoportosított a kormány az átkelőkhöz. Bakondi azt mondta, regisztrációs pontokra szállítják a tömeget, ahogy eddig.
Megemlítette, hogy vasárnap megnyílt a röszkei nagyhatár, és szombaton megnyitották az ásotthalmi átkelőt is.
Bakondi elmondta, ő is értesült arról az állítólagos horvát tervről, hogy Tovarniknál egyszerűen szélnek eresztik a menekülteket. Szerinte veszélyes, hogy ellenőrizetlenül, nem a hivatalos átkelőhelyeken érkeznek a "menekültek". Így a rendőrök nagy erőkkel készülnek a horvát határ biztonságos lezárására.
Elmondta: 41 kilométer megvan az ideiglenes kerítésből, a további határszakaszokra elkezdték hordani az építőanyagot, és csoportosítják át a honvédeket.
Állami segítséggel megy Horvátországban az embercsempészet
A kormányszóvivő azt mondta, "a horvátok C-terve", ti. hogy szélnek eresztik a beözönlőket, nem igényel túl sok kommentárt: Kovács szerint ez is az elmúlt napok rendkívül cinikus, felelőtlen horvát magatartásának megnyilvánulása. Kovács szavai szerint odaát állami segítséggel zajlik az embercsempészet, miközben semmibe veszik az európai előírásokat.
Mint mondta, a jövő heti EU-csúcsra legalább öt ponttal készül a magyar kormány; ezek legfőbb eleme, hogy meg kell szilárdítani a külső határellenőrzést. Emellett javasolni fogják, hogy az EU fordítson nagyobb összeget a Szíriához közeli menekülttáborok körülményeinek javítására. Kovács szerint "aki egyszer bejutott az EU-ba, már nagyon nehezen visszaküldhető".
Frissítés: C-terv: magyar határzár esetén a horvátok szélnek eresztik a betolakodókat
Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy lezárja a határait, a migránsok felügyelet nélkül, szervezetlenül érkeznek majd Magyarországra a horvát kormány "C-terve" szerint - írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap.
Az újság megjegyezte, hogy a magyarok egyelőre átveszik ugyan azokat a migránsokat, akiket a horvát hatóságok busszal a határra szállítanak, de ez nem tart majd örökké. A lap meg nem nevezett forrásból úgy tudja, hogy ebben az esetben életbe lép a kormány "C-terve", amely szerint a hatóságok többé nem szállítják a migránsokat szervezetten, csoportokban a magyar határra, hanem arra ösztökélik őket, hogy saját maguk tegyék meg az utat. A lap szerint az illegális bevándorlók így kaotikusan, felügyelet nélkül érkeznek a magyar határra, és sokkal nehezebb lesz a magyar hatóságoknak ellenőrizni őket.
A kormányfő még pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a "B-tervre", és a magyar határhoz irányítják az menekülteket, amely tervet szombaton már úgy ítélt meg, hogy jól működik.
Korai öröm balkáni módra
Davor Ivankovic, a Vecernji List kommentátora egy külön írásban úgy vélte, túl korai Zoran Milanovic horvát kormányfő győzelmi öröme, miszerint megoldotta a migránsválságot az országban. Az újságíró szerint a jövőben még nagyobb kihívások érik majd Horvátországot és ezért józan ésszel kell gondolkodnia.
"Uniós szomszédjainkkal közösen kell tervet kidolgozni a gond megoldására, nem pedig balkáni módra kitolni velük" - írta.
Az EU szétesett?
Lehet, hogy a horvát kormányban már leszűrték, hogy az Európai Unió úgyis szétesett, és ezért Horvátország nyugodtan viselkedhet úgy, mint Szerbia? - tette fel a kérdést.
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a horvátok 34 százaléka egyetért azzal, hogy a bevándorlókat be kell fogadni az országba, és tovább kell engedni őket Magyarországra és Szlovéniába. A Nova TV kereskedelmi tévécsatorna 600 fő megkérdezésével készült felmérése szerint 42 százalékuk csak annyi "menekültet" fogadna be, amennyit az ország elbír.
A megkérdezettek mindössze 13 százaléka gondolja azt, hogy a kormány a helyzet magaslatán állt, amikor megpróbálta kezelni a migránsválságot, 33 százalék szerint egyáltalán nem volt felkészülve, 44 százalék szerint csak félig-meddig készült fel.
A menedékkérők azután indultak meg Szerbiából az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a jelenlegi magyar-szerb határon - amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezren léptek magyar területre - kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe.
Horvátország területére lépve a migránsok egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja.
(HVG - MTI nyomán)