Megkezdték a határzár kiépítésének előkészítését a magyar-román határon - hangzott el az M1 aktuális csatornán.
Zoom
De sajnos nem azon a határon, amelyiken kellene... (Az illusztrációt egy román lap készítette még 2015 szeptemberében)
Elkezdődött a műszaki határzár előkészítése 13 határ menti településen Hajdú-Bihar megyében. A magyar-román zöldhatáron tavaly összesen 42 illegális migránst fogtak el, de a bevándorlók útvonalváltoztatása miatt várható, hogy tömegesen jelennek meg ebben a térségben.
Az egyik érintett település, Bedő polgármestere az M1 aktuális csatornának elmondta: a falu határában lévő úton gyalog akár egy óra alatt el lehet jutni Nagyváradra a zöld határon keresztül.
Eszenyi Antal szerint a község azért veszélyeztetett, mert Ártánd két oldalán hatalmas sóderbányák vannak, így a közelben a falu melletti út az egyetlen, ami viszonylag könnyen járható.
A határzár nyomvonalát már a múlt héten kimérték, ma pedig elkezdték leverni a kerítéshez szükséges cölöpöket is - mondta el a polgármester, aki úgy véli, védettebbnek érzik majd magukat a környéken élők, ha megépül a határzár.
Újabb katonákat vezényelnek a magyar-szerb határra
Megkezdődött a déli határzár megerősítése a szerb határszakaszon. A térségben ugyanis az elmúlt napokban megugrott a határsértők száma, sokan új pontoknál, például Kelebiánál próbálkoznak bejutni Magyarországra - hangzott el az M1 híradójában.
A Bács-kiskun megyei Kelebiánál már gőzerővel építik a kerítést azon a szakaszon, ahol eddig csak gyorstelepítésű drótakadállyal védték a határszakaszt. Itt eddig ez is elég volt, a terület ugyanis rendkívül nehezen járható, vízfolyásokkal, nádasokkal szabdalt.
A környéken hétfő reggel is dolgoztak a munkagépek. A térségbe vezényelt mintegy 150 katona 10 kilóméter hosszan építi a három méter magas drótkerítést.
Az utóbbi napokban egyre több migráns jött erre. Hétvégén több mint 300 határsértőt fogtak el a rendőrök. Nagy részük ezen a szakaszon érkezett.
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a migránsok mozgásából kiderül, hogy a magyar útvonalat még minidig nem zárták ki teljesen.
(Híradó)