Várhatóan két héten belül eldől, hogy kik kerülnek az 58 tankerületi központ élére, a szaktárca a kiválasztási folyamatban a jelentkezők szakmai tudását, vezetői kvalitásait vizsgálja - írta szombati számában a Magyar Idők az oktatásért felelős államtitkárságától kapott információkra hivatkozva.
A lap szerint azokban a tankerületekben, ahol szükséges, a központ mellett kihelyezett irodát is működtetni fog a fenntartó, ezzel is segítve a zökkenőmentes ügyintézést, a helyi szintű személyes kapcsolattartást.
Az államtitkárság közlése szerint az új struktúra sokkal nagyobb szabadságot ad az iskoláknak és az igazgatóknak is: ismerni fogják az intézményi költségvetést, amelynek a tervezésében is részt vesznek, emellett a szakmai-dologi keretükről szabadon dönthetnek majd.
Az intézményekben dolgozó munkavállalók kinevezése is az iskolaigazgatók javaslatára történhet meg, ők a kinevezés és megszüntetés kivételével minden munkáltatói jogkört gyakorolhatnak. Ahol eddig csak fenntartó volt az állam, január elsejétől ismét az igazgató lesz a munka irányítója a technikai feltételeket biztosító dolgozók esetében is – olvasható a Magyar Időkben.
(MTI)