Orbán Viktor miniszterelnök arról tárgyalt Petro Porosenko ukrán államfővel, hogy kétoldalú megállapodást kell kötni az "ukrajnai" magyarok kettős állampolgárságáról - mondta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön Máltán az MTI-nek.
Zoom
Kifejtette: a kormányfő és az ukrán elnök az Európai Néppárt (EPP) máltai kongresszusának helyszínén találkozott csütörtök reggel.
Orbán Viktor arról biztosította Petro Porosenkót, hogy Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megvédését – közölte. Mint mondta, a kormányfő a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy elkötelezettek vagyunk az ukrán-magyar energetikai együttműködés fenntartása mellett, beleértve a közös fellépést az Északi Áramlat 2 projekttel szemben. (Melyről Putyin éppen Budapesten ajánlotta fel a magyar kormánynak, hogy kaphat majd gázt belőle, ha elkészül a vezeték - a szerk.)
Havasi Bertalan kiemelte: az egyeztetésen Orbán Viktor és Petro Porosenko egyetértett abban, hogy kétoldalú megállapodást kell kötnie Magyarországnak és Ukrajnának az ukrajnai magyarok kettős állampolgársága ügyében.
Budapestre hívta Berlusconit
Orbán Viktor megbeszélést folytatott Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökkel, a Hajrá Olaszország (FI) párt vezetőjével is – mondta Havasi.
Kiemelte: a találkozón a felek áttekintették az európai gazdasági helyzetet, továbbá beszéltek az olasz belpolitika aktuális kérdéseiről.
Orbán Viktor és Silvio Berlusconi megerősítette a pártjaik közötti együttműködést.
A Fidesz elnöke magyarországi látogatásra hívta meg Silvio Berlusconit – közölte Havasi Bertalan.
Frissítés: hamarosan megoldódhat
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke péntek délelőtt megbeszélést folytatott Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével, akivel megállapították: hamarosan megoldódhat az "Ukrajnában élő magyarok" kettős állampolgárságának ügye - mondta el Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek.
A Fidesz budapesti székházában tartott egyeztetésen Orbán Viktor tájékoztatta a KMKSZ elnökét az ukrán államfővel Máltán folytatott csütörtöki megbeszéléséről, melyen kiderült, hogy az ukrán állam kétoldalú tárgyalás és megállapodás keretében kívánja rendezni ezt a kérdést. A magyar miniszterelnök közölte: nyitott erre, azzal a feltétellel, hogy Ukrajna biztosítja a megegyezés alapjául szolgáló jogszabályi hátteret – tájékoztatott Havasi Bertalan.
Brenzovics László a megbeszélésen köszönetet mondott Orbán Viktornak a kárpátaljai magyar közösség életét segítő magyar kormányzati támogatásokért. A kormányfő jelezte: ezek a támogatások folytatódni, sőt bővülni fognak.
(MTI nyomán)